U Daruvaru je, od 20. do 22. rujna, održan 5. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera

fra ma fu

U Daruvaru je od 20. do 22. rujna održan 5. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera koji su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje. Festivalska tema bila je informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj, u Srbiji i u Mađarskoj.Taj multimedijalni novinarski festival bio je posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj koji se potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.

Na festivalu predstavljanje su knjige i časopisi, održane izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije i posjetilo se više turističkih odredišta. Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima. „Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao" -  kaže direktor Festivala Goran Gazdek.

O svom novinarskom putu, novinarstvu jučer i danas te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine na festivalu je govorila ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo Sanja Modrić. Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović) i dnevnog lista Danas iz Beograda (Dragoljub Draža Petrović) predstavili su svoje novine, a tema okruglog stola bila  je "Portali protiv novina". Potpredsjednica Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu (FIJET)Tina Eterović Čubrilo predstavila je to udruženje u povodu 65. godina postojanja.

Urednik sarajevskog magazina Start BiH Dario Novalić govorio je o slavnom bosanskohercegovačkog putopiscu, slikaru i karikaturistu Zuki Đumhura. U filmskom dijelu programa prikazan je dokumentarni film "Pope vrati se "Tonija Volarića o novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu Momčilu Popadiću, autoru mnogih reportaža za Slobodnu Dalmaciju i tekstova za hrvatske evergreena koji je umro 1990. Predstavljena je i knjiga Stjepe Martinovića "Kornelija broji oblake" i prikazan dokumentarni film o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu redateljice Ljiljane Mandić. Održan je i Okrugli stol "Manjinski mediji" na kojem su predstavljeni mediji Jednota (Daruvar), Novosti (Zagreb), Hrvatski glasnik (Pečuh, Mađarska), Hrvatska riječ (Subotica, Srbija) i Prizma(HTV,Zagreb).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.