Održan Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora

Održan Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na panel raspravi vezanoj uz temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namijenjenih kulturnom sektoru u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine u ZgForumu.

Državni tajnik Partl u svom izlaganju osvrnuo se na Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva te predstavio najvažnija pitanja koja se Zakonom moraju urediti, a koja se odnose na umjetničke djelatnosti. Istaknuo je kako se prijedlogom Zakona o poticanju umjetničke djelatnosti želi uskladiti obavljanje umjetničke djelatnosti s propisima Republike Hrvatske, unaprijediti obavljanje umjetničke djelatnosti, kao i unaprijediti pravni okvir za stjecanje prava na uplatu doprinosa. 
Također je istaknuo kako bi upravo primjenom novog Zakona i analizom interesa kulturnih subjekata došlo do najkvalitetnijeg rješenja po pitanju prostora kako za strukovne udruge tako i za umjetnike.

Izvijestio je i da se održao sastanak u Ministarstvu državne imovine na kojem su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar državne imovine Mario Banožić sa suradnicima razgovarali o zakupu poslovnih prostora i korištenju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske za potrebe udruga koje obavljaju kulturne djelatnost.
 


Podsjetio je i kako Ministarstvo kulture već drugu godinu za redom raspisuje Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika, koji ima za cilj pružiti potporu vizualnim umjetnicima u daljnjem profesionalnom razvoju vlastite umjetničke prakse kako bi se dodatno ojačali kvaliteta i vitalnost područja suvremenog vizualnog stvaralaštva.
 
Uz državnog tajnika Krešimira Partla te predstavnike projektnih partnera na panelu su sudjelovali  i predstavnici nadležnih državnih institucija i jedinica lokalne samouprave.

Na panelu su predstavljeni pravno institucijalni okviri te su predstavljena iskustva korištenja javne prostorne infrastrukture. Panel je održan u okviru dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.