Održana međunarodna konferencija „Najbolji u baštini“ 2019. s temom Utjecajni projekti

Održana međunarodna konferencija „Najbolji u baštini“ 2019. s temom Utjecajni projekti

Međunarodna konferencija „The Best in Heritage (Najbolji u baštini)” održana je 25. - 27. rujna 2019. godine u Dubrovniku, u partnerskoj organizaciji Europe Nostre i Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM), a pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika te pod sponzorstvom tvrtke Meyvaert Glass Engineering.

Trodnevni skup po osamnaesti je put okupio mnogobrojne stručnjake i muzejske profesionalce iz cijeloga svijeta koji su predstavili više od 40 nagrađenih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata, a bila je to i prilika za širenje kontakata te novih mogućnosti suradnje sa stručnjacima iz svijeta.

Manifestacija se i ove godine odvijala kroz dva programa: Imagines – jednodnevni događaj na kojemu su se predstavila dostignuća vezana uz upotrebu novih tehnologija i multimedije te dvodnevni, središnji program na kojem je predstavljeno 28 projekata nagrađenih u 2018. godini, uključujući predstavnike iz Kine, Sjedinjenih Država, Japana, Indije, Australije, Kanade, Rusije i Europe.

Hrvatska se predstavila dvama projektima: Muzejom Sinjske Alke koji je dobio Nagradu EU za kulturnu baštinu i Nagradu Europa Nostra 2018. te Muzejom betinske brodogradnje koji je dobio Nagradu Europskog muzejskog foruma i Silletto Nagradu 2019.

Uz pregled najbolje prakse, konferencija je pripremila i dodatni društveni te kulturni program u organizaciji Dubrovačkih muzeja, koji se odvijao u renesansnom centru Dubrovnika, grada UNESCO-ove svjetske baštine.


Foto: The Best in Heritage

U okviru konferencije „Najbolji u baštini 2019.”, na ceremoniji zatvaranja dodijeljene su i nagrade „Utjecajni projekti 2019.“ te je tako u kategoriji Imagines najutjecajnijim proglašen projekt pod nazivom "Digitalne revolucije i pripovijedanje: Angažirati. Inspirirati. Obrazovati (Digital Revolutions &Storytelling: Engage. Inspire. Educate): #Romanovs100 & #1917LIVE", dok je u kategoriji Najbolji u baštini najutjecajnijim proglašen projekt: „Kulturna obnova u starom gradu Leh“, LAMO Centar, Ladakhi, Indija.

>>> https://www.thebestinheritage.com/


Foto: The Best in Heritage

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.