Održan Dan otvorenih vrata Palače Moise

Održan Dan otvorenih vrata Palače Moise

Državni tajnik Krešimir Partl prisustvovao je Danu otvorenih vrata Palače Moise u utorak, 1. listopada 2019. godine, u Gradu Cresu.

U okviru Dana otvorenih vrata Palače Moise predstavila se generacija gostujućih istraživača Sveučilišta u Rijeci – Centra za napredne studije jugoistočne Europe koji su predstavili viziju razvoja budućeg sveučilišnog Centra za društvene i humanističke znanosti, a koji će po osnutku djelovati u toj novoobnovljenoj renesansnoj palači.

Državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je kako je ovo dokaz da je projekt IPA 2013 „Obnova palače Moise na otoku Cresu“, koji je Ministarstvo kulture pripremilo i provelo u suradnji s Gradom Cresom, Sveučilištem u Rijeci, Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uspješan primjer projekta održive obnove i revitalizacije te rehabilitacije kulturnog dobra koji u konačnici doprinosi gospodarskom i društvenom razvoju otoka Cresa i šire regije. Podsjetio je da je projekt „Obnova palače Moise na otoku Cresu“ osmišljen u Ministarstvu kulture i pripremljen u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe a u suradnji s vlasnikom palače – Gradom Cresom i budućim korisnikom – Sveučilištem u Rijeci. 



Državni tajnik Partl je istaknuo kako će se revitaliziranom palačom Moise i uspostavom Regionalnog centra za društvene i humanističke znanosti i cjeloživotno učenje doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, boljoj kvaliteti obrazovanja za lokalno stanovništvo, razvoju selektivnih oblika turizma i produljenju turističke sezone u Cresu. „U tom smislu projekt „Obnova palače Moise na otoku Cresu“ ogledni je primjer gdje se obnovom kulturnog dobra doprinosi društvenom i gospodarskom razvoju šireg područja“, rekao je Partl.

Državni tajnik Krešimir Partl nakon uvodnog obraćanja u pratnji gradonačelnika Grada Cresa Kristijana Jurjaka obišao je Palaču Moise.



Renesansna palača Moise, čiji počeci izgradnje datiraju u 16. stoljeću, je jedinstveni spomenik kulture svoga razdoblja na ovim prostorima. Važno je spomenuti da su tijekom radova pronađeni značajni nalazi poput kasnorenesansnih oslikanih stropnih drvenih pločica koje su po načinu ugradnje i oslikavanja za sada su jedinstven nalaz na području Hrvatske, zidni oslici i drugi vrijedni nalazi koji su istraženi, dokumentirani, konzervirani i restaurirani te većim dijelom prezentirani u interijeru palače. Radovima obnove palače Moise nije samo rehabilitirano i revalorizirano značajno kulturno dobro već su se stekle i nove  važne spoznaje o povijesti palače i Grada Cresa. 

Projekt ukupne vrijednosti nešto manje od 4.150.000,00 eura, od čega je 85 % udjel europskih, a 15 % nacionalnih sredstava Ministarstva kulture, proveden je u periodu od gotovo četiri godine kroz pet ugovora – ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i tri ugovora za opremanje palače namještajem i informatičkom opremom. Provedba svih ugovora završena je početkom rujna ove godine.



Okupljenim uzvanicima uz državnog tajnika Krešimira Partla, obratili su se gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i direktorica Friedrich Ebert Stiftung Zagreb Türkan Karakurt. Predavanje na temu razvoja aktivnosti budućeg Centra u dijalogu s njegovom zajednicom održao je francuski filozof prof. dr. sc. Bernarda Stieglera, a uz stručno vodstvo dr. sc. Danijela Cikovića s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci organiziran je obilazak Palače. U okviru Dana otvorenih vrata Palače Moise održao se okrugli stol na temu razvoja sadržaja i aktivnosti budućeg Centra za društvene i humanističke znanosti.

Palača Moise ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z_3957. Palača je jedna od najvećih rezidencijalnih renesansnih građevina na jadranskoj obali s osebujnim arhitektonskim rješenjima triju dvorišta i tlocrtnom shemom s dva reprezentativna kata.







Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.