Otvorena konferencija PROFilm Days

Otvorena konferencija PROFilm Days

Ministrica kulture dr. sc . Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na otvorenju konferencije PROFilm Days u Kaptol Boutique Cinema u petak, 11. listopada 2019. godine u Zagrebu.

Konferencija je okupila filmske profesionalce i predstavnike sektora povezanih s filmom kako bi razmijenili iskustva o kretanjima u globalnoj audiovizualnoj industriji kao važnog segmenta za razvoj gospodarstva.

Ministrica kulture naglasila je kako su hrvatska audiovizualna djela ključan i neizostavan dio hrvatske kulturne baštine i identiteta te da su dosadašnji uspjesi domaćeg filma i televizijskih serija, produkcija i koprodukcija na međunarodnoj razini neprocjenjiva promocija Republike Hrvatske kao i dokaz kvalitete hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva.


Foto: Hina

Govoreći o sustavu mjera poticanja ulaganja odnosno izvoza filmskih usluga, ministrica je podsjetila da je sustav mjera uveden 2011. godine po uzoru na pozitivne prakse ostalih zemalja te vodećih produkcijskih zemalja svijeta što je privuklo značajan inozemni kapital čime su te poticajne mjere postale jedan od najisplativijih programa državnih potpora s direktnim gospodarskim učinkom na audiovizualnu industriju, ali i profitabilnost drugih gospodarskih grana u Hrvatskoj.

Zahvalivši organizatorima na isticanju šireg značaja i potencijala audiovizualne industrije te okupljanju lokalnih i međunarodnih profesionalca čime se otvorila prilika za razmjenu znanja i iskustava te daljnje umrežavanje, ministrica je dodala kako će se intenzivna suradnja s Hrvatskim audiovizualnim centrom i ostalim ministarstvima nastaviti s ciljem daljnjeg unaprjeđenja sustava i cjelokupne infrastrukture te osiguravanja pozitivnih učinaka mjera poticaja i općenito audiovizualne industrije na društveni i ekonomski razvoj Republike Hrvatske.

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na okruglom stolu o filmskoj industriji i turizmu na kojem je istaknuo važnost mjera poticanja u turističkoj promidžbi Republike Hrvatske te istaknuo izniman turistički i gospodarski potencijal sustava poticaja za ispodprosječno rangirane jedinice lokalne samouprave koje povećanim postotkom poticaja privlače strane produkcije. Poseban je naglasak stavio na suradnju filmskih ureda i turističkih zajednica u promociji manje razvijenih područja kako bi se produkcije preusmjerile iz većih središta.


Foto: Hina

Ravnatelj HAVC-a Christopher P. Marchich istaknuo je kako otvaranje filmskih ureda diljem Hrvatske kao potpora filmskoj industriji na lokalnoj razini svjedoči o važnosti tog sektora samog po sebi i za cijelu državu.

Na konferenciji su uz predstavnike hrvatskih institucija sudjelovali i međunarodni producenti a neki od njih su i Tomasz Dabrowski, regionalni voditelj produkcijskih procesa Netlixa u regiji EMEA koji je istaknuo kako su ponosni što mogu poduprijeti europske talente te filmski producent Jonathan Olsberg koji je najavio kako će njegova tvrtka raditi studiju o tome gdje i kako u Hrvatskoj napraviti filmski studio uzimajući u obzir na njezinu prednost u odnosu na druge zemlje -  teritorijalnu raznovrsnost na maloj udaljenosti.

U okviru konferencije osim predavanja pripremljen je i okrugli stol o odnosu filmske industrije i turizma te dvije panel diskusije - na jednoj će inozemni producenti govoriti o tome zašto Hrvatsku odabrati kao lokaciju za snimanje filmova i serija, a na drugoj će predstavnici Dubrovnika, Zadra, Opatije podijeliti svoje iskustvo - kada grad postaje kulisa na filmskom setu.


Foto: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.