Ministrica Vučković na 22. Kestenijadi i 20. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Ministrica Vučković na 22. Kestenijadi i 20. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nazočila je u subotu, 12. listopada 2019. godine i prigodnim govorima sudjelovala u svečanostima otvorenja tradicionalnih manifestacija 22. Kestenijade u Hrvatskoj Kostajnici i 20. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu u Ozlju.

Tradicionalna, 22. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici ponovno je bila centralno mjesto okupljanja ljubitelja kestena, izletnika i turista koji su uživali u specijalitetima od najpopularnijeg šumskog ploda – kestena.


„Šume su jedno od najvećih prirodnih bogatstava koje imamo i o kojem brinemo kako bismo ga sačuvali za iduće naraštaje. Nekada je najveći neprijatelj prirode bio upravo čovjek, no u današnje vrijeme upravo je čovjek najveći prijatelj i čuvar naših šuma. Ministarstvo poljoprivrede je kroz program radova za Izvještajno-prognozne poslove u šumarstvu, financiralo u razdoblju od 2014. do 2016. projekt biološkog suzbijanja ose šiškarice koja je napala i do 90 posto smanjila prinose šuma pitomih kestena. I danas  se financira monitoring nad stanjem populacije. Biološko suzbijanje je u cijelosti uspjelo te je štetni organizam potisnut na biološki minimum, kestenove sastojine oporavile su dinamiku i intenzitet plodonošenja. Očuvali smo ovu značajnu šumsku vrste u našoj zemlji. Zajedno s lokalnom zajednicom radimo na očuvanju i revitalizaciji ruralnih područja, a od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do sada je za Sisačko-moslavačku županiju ugovoreno projekata vrijednih 897,5 milijuna. Realizacijom projekata očekivani broj novootvorenih radnih mjesta u županiji je 170. I dalje ćemo raditi na boljoj budućnosti koja podrazumijeva zadovoljnog stanovnika ruralnih područja i visoku razinu zaštite okoliša.“ – izjavila je ministrica Vučković u Hrvatskoj Kostajnici.
 

U popodnevnim satima u Ozlju je održan 20. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Žiri sastavljen od čelnih osoba državnih institucija te institucija lokalne i regionalne samouprave u resoru poljoprivrede, kao i neprofitnih udruženja tematski vezanih za poljoprivredu imao je zadatak izabrati onu koja najbolje zadovoljava kriterije. Titulu najuzornije ponjela je gđa Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije, titulu prve pratilje gđa Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje gđa Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije. Organizatori su ove godine po prvi puta dodijelili i dvije posebne nagrade za humanitarni rad i nesebično davanje gđi Jakici Cetinić iz Dubrovačko-neretvanske županije i gđi Violeti Čapo iz Virovitičko-podravske županije.

Prema pravilima izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

Titulu najuzornije hrvatske seoske žene uručila je ministrica Marija Vučković koja je tom prigodom poručila:


„Izbor najuzornije seoske žene izuzetno je važna tradicionalna manifestacija kojom svake godine odajemo i više nego zaslužena priznanja ovim svestranim, impresivnim i predivnim ženama. Njihova angažiranost i doprinos zajednici je vrijedan divljenja. Za mene ste sve pobjednice, ponos hrvatskog sela i cijele Hrvatske!“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.