Sve je spremno za prvo izdanje „Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“

Sve je spremno za prvo izdanje „Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“

Rovinj i Vrsar će od 15. listopada do 15. studenog biti domaćini prvog izdanja gourmet eventa „Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“.

Ovaj jedinstveni event počiva na tradicionalnim jelima iz knjige 'Recepti kuće o Batani' i predstavlja veliki doprinos nastojanjima da se mladi uključe u procese očuvanja nematerijalne kulturne baštine i da se kulinarska znanja, godinama njegovana unutar lokalnih obitelji, podijele sa zajednicama diljem svijeta kroz koncept pripreme rovinjskih recepata: „Kako je dela nono“, a „Kako dela unuk“.

Tako će 11 restorana iz Rovinja i Vrsara za vrijeme trajanja eventa nuditi posebno osmišljene menije pod nazivom „Kako je dela nono“ i „Kako dela unuk“. Ovi se meniji nalaze u zanimljivoj knjižici koja je istovremeno i kuharica s receptima gdje su „nono“ i „unuk“, svaki na svoj način, pripremili desetak starih i možda već zaboravljenih recepata te kreirali jela s namirnicama ulovljenim uz pomoć batane, tradicionalnog rovinjskog ribarskog plovila ravna dna.

Posjetitelji će moći birati žele li kušati meni po recepturi nona ili unuka, a u bogatom izboru pronaći će se između ostalogi brodet od svježe ribe, rižot s rakovima, domaća juha od divljeg brancina, fritto misto dnevnog ulova i istarski bokuni s domaćim kobasicama i istarskim pršutom. Kako uz ukusne zalogaje ide i dobra kapljica, gosti će u sklopu menija imati prilike kušati i autohtona istarskih vinara.

Restorani, partneri gourmet eventa „Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“, dali su svoj doprinos ovom eventu i nastojanjima očuvanja tradicijske kuhinje tako što će sve menije u restoranima nuditi po jedinstvenoj cijeni od 150 kn. 

Restorani koji sudjeluju u ovom prvom izdanju su: Orca, Jure, Maslina,Kantinon, Dream, Calisona, Rio, La Perla,Spacio Grota, Kod Luce i Dvi palme.

Ovaj zanimljivi gourmet event nastao je u organizaciji TZG Rovinj i TZO Vrsar te u suradnji s turističkom kompanijom Maistra, Udrugom„Kuća o Batani“, Udruženjem obrtnika Rovinj i najbitnije, strukovnom školom Eugen Kumičić iz Rovinja.

„Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“, kao i ostali mnogobrojni eventi koji se organiziraju na ovom području, kontinuirano obogaćuju ponudu destinacije te time jačaju poziciju Istre kao vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.