Održan sastanak pročelnika Konzervatorskih odjela

Održan sastanak pročelnika Konzervatorskih odjela

U Ministarstvu kulture održan je sastanak pročelnika Konzervatorskih odjela kojem je uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek predsjedao pomoćnik ministrice Davor Trupković, u petak, 11. listopada  2019. godine.Na sastanku su razmotrene aktualne teme te su obavljene pripreme za realizaciju financiranja obnove kulturnih dobara za slijedeću godinu putem Javnog poziva za potrebe u kulturi koji je bio raspisan od 4. rujna do 4. listopada 2019. godine.
Dogovoreni su postupci, utvrđeni kriteriji i rokovi potrebni da se ubrza donošenje odluka o prioritetima financiranja i ugovaranju sredstava iz državnog proračuna.Utvrđena je potreba aktivne implementacije mjera energetske učinkovitosti prilikom obnove kulturnih dobara u skladu sa objavljenim „Preporukama za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini“.Predstavljena je provedena analiza programa zaštitnih radova u 2019. godini sa stanjem listopad 2019. g. prema odobrenim sredstvima, izrađenim nalozima te isplaćenim sredstvima. 



Na sastanku su najavljene izmjene i dopune pravilnika, standarda i preporuka kojima će se sustavno ujednačiti i olakšati konzervatorska praksa. Posebno se osvrnulo na Pravilnik o dokumentaciji za izdavanje prethodnog odobrenja za radove na kulturnom dobru (NN 134/15); Nužnu razinu dokumentacije i dokumentacijskih standarda, Čl. 51. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara; Opće smjernice za regulaciju stolarije i klimatizacijskih uređaja na građevinama u kulturno-povijesnim cjelinama. Sagledan je novi informacijski sustav Centrix u smislu obrade prijavnica, unosa mišljenja nadležnih tijela te daljnji razvoj. Konzervatori su upoznati i sa statusom projekta Informacijskog sustava kulturne baštine i rokovima edukacije za korisnike. Utvrđeni su koraci za poboljšanje rada u sustavu izdavanja e-dozvole, informacijskog sustava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.