Ministrica kulture u službenom posjetu Makarskoj u povodu Dana grada

Ministrica kulture u službenom posjetu Makarskoj u povodu Dana grada

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je otvorenju obnovljenih prostora Gradske knjižnice Makarska i prostora Gradske glazbe u srijedu, 23. listopada 2019. godine u okviru obilježavanja Dana Grada Makarske. 

Uputivši čestitke u povodu Dana grada i otvorenja dvaju novoobnovljenih kulturnih prostora ministrica je istaknula važnost ulaganja u infrastrukturu što je preduvjet za uključivanje građana u kulturni život. Poželjevši im mnogo uspjeha ministrica je izrazila uvjerenje da će novoobnovljeni prostor biti od iznimnog značaja u odgoju novih naraštaja mlade publike, a djelovanje ovih važnih kulturnih institucija Grada Makarske bit će kvalitetan poticaj za daljnji razvoj kulture.
 
Početak rada Gradske knjižnice Makarska knjižnice veže se uz svećenika, povjesničara i arheologa Petra Kaera (Makarska, 1848. – Makarska, 1919.) kojemu je 1911. godine bila povjerena dužnost osnutka knjižnice, a koji je knjižnici prigodom otvorenja 1916. godine darovao svoju privatnu zbirku od oko 2000 knjiga, među kojima se nalazila temeljna građa za proučavanje povijesti makarskoga područja. Tijekom godina fundus knjižnice proširivao se zahvaljujući donacijama makarskih građana, od 1976. godine knjižnica djeluje u sastavu Centra za kulturu, a 1996. godine postaje samostalna ustanova.
 


Od kolovoza 2018. godine odvijali su se radovi temeljite obnove i rekonstrukcije prostora knjižnice, koja se nalazi na prvome katu zgrade Stare škole čiju gradnju je početkom 19. stoljeća započeo posljednji makarski biskup Fabijan Blašković (1777.-1819.) vlastitim sredstvima, a koja ima status zaštićenoga kulturnog dobra. Ministarstvo kulture sufinanciralo je projekt rekonstrukcije i obnove knjižnice s iznosom od 600.000,00 kuna.
 
Gradska glazba Makarska najstarija je gradska kulturna organizacija na području Makarskog primorja te jedna od najstarijih glazbi u Dalmaciji. Osnovana je kao udruga te je kroz svojih 190 godina djelovanja neizostavan sudionik svih  važnijih gradskih manifestacija. Brojna priznanja, čak šest prvih nagrada na regionalnim smotrama te tri brončane plakete s državnih natjecanja svjedoče o vrijednom i predanom rada ustanove. Projekt uređenja prostora Gradske glazbe Makarske Ministarstvo kulture je sufinanciralo s iznosom od 200.000,00 kuna.
 


Ministrica je po završetku svečanosti otvorenja obišla novouređeni Malakološki muzej Franjevačkog samostana BDM na nebo uznesene u Makarskoj. Kroz program zaštitnih radova Ministarstvo kulture je tijekom protekla tri desetljeća kontinuirano radilo na sanaciji i obnovi najstarijeg dijela samostanskog kompleksa.
 
Samostan raspolaže bogatim fundusom sakralne, etnološke i arheološke građe među kojima se ističe Pinakoteka. Malakološka zbirka dio je Instituta „Planina i more“ kojeg je utemeljio fra Jure Radić koji je prikupio iznimno vrijednu građu, a među ostalim i herbarij s nekoliko desetaka tisuća biokovskog bilja koji je indeksiran u europskoj bazi podataka u popisu vrijednih europskih herbarija.
Sanacija i unutrašnje uređenje prostora kao i novi postav Malakološke zbirke izvedeni su uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Makarske i Turističke zajednice Grada Makarske.






Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.