Održana konferencija b.creative na temu Financiranje kreativnih i kulturnih industrija

Održana konferencija b.creative na temu Financiranje kreativnih i kulturnih industrija

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade sudjelovala je u petak, 25. listopada na konferenciji b.creative -  Financiranje kreativnih i kulturnih industrija u Muzeju suvremene umjetnosti koja se održala u organizaciji Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i europskom organizacijom European Affairs.

Govoreći o važnosti kulturnih i kreativnih industrija ministrica je u uvodnom dijelu predstavila brojne aktivnosti pokrenute u mandatu ove Vlade s ciljem poticanja razvoja i jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija.  Kako bi potaknuli daljnje umrežavanje ne samo unutar segmenta kulturnih i kreativnih industrija već i s ostalim gospodarskim granama, ministrica je kao važne partnere istaknula Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Govoreći o promjenama u zakonodavnom okviru, ministrica je istaknula donošenje novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim su osigurani preduvjeti za daljnji razvoj audiovizualnih djelatnosti koje po prvi puta obuhvaćaju i gaming industriju tj. videoigre. Osvrnula se i na mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koje su privukle  značajan inozemni kapital te predstavljaju jedan od najisplativijih programa državnih potpora s direktnim gospodarskim učinkom.  Navela je kako je Nacrt Zakona o elektroničkim medijima u završnoj fazi izrade kao i Nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti koji će osigurati okvir za obavljanje i poticanje umjetničke djelatnosti.



Dotičući se teme pravnog okvira zaštite autorskih i srodnih prava, ministrica je podsjetila na aktivno sudjelovanje u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu čiji je cilj osigurati zaštitu stvaratelja kulturnih industrija te kulturne i medijske raznolikosti.

Govoreći o poreznom tretmanu ministrica je navela i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje su osigurale sniženu stopu PDV-a od 13 % na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika izvođača te smanjenje stope PDV-a na e-knjigu s 25 % na 5 % te izjednačavanja sa stopom PDV-a za knjigu.

Ministrica je najavila i predstavljanje rezultata zajednički provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.



Na panelu pod nazivom „Barijere razvoja kreativnih industrija“ sudjelovao je državni tajnik Krešimir Partl. Istaknuo je kako je projekt „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ tek u mandatu ove Vlade u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta zaživio u cijelosti te su već dvije godine zaredom poduzetnicima osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 8 milijuna kuna.



Također je istaknuo i kontinuiranu suradnju s Poreznom upravom vezano uz porezna rasterećenja kulturne i kreativne industrije, u vidu smanjenja PDV-a na isporuku umjetničkih usluga, pisaca, skladatelja i umjetnika izvođača.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.