Dani elektroničkih medija

Dani elektroničkih medija

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je u srijedu, 6. studenog 2019. godine na 12. Danima elektroničkih medija koji doprinose razvoju, položaju i djelovanju medija kao i jačanju vidljivosti regionalnih i lokalnih medija.

Podsjetivši kako je prije godinu dana usvojena Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama, državni tajnik Partl istaknuo je kako se umjesto izmjena i dopuna krenulo u izradu novog Zakona o elektroničkim medijima prilagođavajući ga digitalnom dobu, razvoju tehnologija i novim načinima konzumiranja sadržaja. Zahvalivši svim članovima Radne skupine na svojem doprinosu i iznimnoj suradnji u izradi Nacrta Zakona, državni tajnik Partl najavio je osim upućivanja u proceduru javnog savjetovanja i održavanje okruglih stolova.

Ovogodišnji Dani elektroničkih medija osim već spomenutog novog Zakona o elektroničkim medijima i implementacije Direktive, aktualiziraju i teme poput tržišta rada i medija, novih tehnologija i medija te istraživanja medijskog tržišta.

Državni tajnik Partl naglasio je kako Ministarstvo vrlo aktivno sudjeluje u kreiranju politike u okviru medijskog i audiovizualnog segmenta u kontekstu zaštita autorskih prava kao važnog pitanja u doba globalne digitalizacije, stoga je istaknuo nužnost transponiranja i odredbe Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu u nacionalno zakonodavstvo.


FOTO: HINA

Ukazao je i na važnost današnje konferencije te na važnost dijaloga u društvu, suprotstavljenih ali argumentiranih mišljenja, kako bi se iznjedrila bolja rješenja za društvo u cjelini. Na panelima se raspravljalo i o Nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim medijima, etičkom izvještavanju, usklađenosti potreba medija s tržištem rada, uvođenju novih tehnologija te o metodologijama istraživanja medijskog tržišta.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako su u Hrvatskoj registrirana 34 televizijska i 156 radijskih kanala te više od 400 elektroničkih publikacija. Naglasio je kako nema opstanka na tržištu bez vrhunskoga medijskog profesionalca i dodao da za naš doista pluralizirani medijski prostor imamo potrebu za silnom vojskom educiranih, vrhunskih novinara.


FOTO: HINA

Predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda smatra kako je Nacrt Zakona o elektroničkim medijima na dobrom putu. Predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić istaknuo je kako lokalne televizije nemaju problem s odredbama koje su im propisane kao obaveze te da ih podupiru jer su ih i dosad više-manje poštovali. Glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a Nenad Marčec zauzeo se za što više hrvatskog sadržaja u medijima. Pravna savjetnica Nove TV Ivana Vukinovac Gelo izrazila je nadu kako će se u daljnjim razgovorima raščistiti sva sporna pitanja kako bi se shvatila pozicija komercijalnih nakladnika.

Na ovogodišnjim Danima elektroničkih medija koji se održavaju do 7. studenog 2019. godine, a koji već tradicionalno okupljaju novinare, komunikacijske stručnjake i druge osobe koje se bave medijskom djelatnošću odvijat će se paneli: Zakon o elektroničkim medijima, Tržište rada i mediji, Nove tehnologije i mediji, Etika i mediji i Istraživanje medijskog tržišta.
 
Agencija za elektroničke medije organizator je događanja u suradnji sa suorganizatorima: Hrvatskom udrugom radijskih nakladnika (HURiN), Nacionalnom udrugom televizija (NUT), Hrvatskim radijskim forumom (HRF) i Sveučilištem u Zadru te partnerima: Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i tvrtkom Odašiljači i veze.



FOTO: HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.