Održana Konferencija Plastika i kružno gospodarstvo

Održana Konferencija Plastika i kružno gospodarstvo

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, danas je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu održana konferencija "Plastika i kružno gospodarstvo". Na konferenciji je prisustvovalo 100-tinjak predstavnika MSP-ova, znanstvene zajednice, kao i nositelja nacionalnih politika. Cilj Konferencije bio je upoznati MSP s promjenama u zakonodavstvu u kružnom  gospodarstvu u plastici te dobrom praksom pokazati kako i na koji  način se ta promjena može realizirati u poslovnom svijetu.

Uoči otvaranja Konferencije, okupljenima je, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dobrodošlicu zaželio pomoćnik ministra Zvonimir Novak. Tom prigodom pomoćnik Novak izjavio je kako Hrvatska slijedi europsku industrijsku politiku koja industriju, posebno u vidu kružnog gospodarstva, vidi kao nositelja gospodarske stabilnosti i inovacija te samim time i pokretača jačanja hrvatskog gospodarstva.

Također, pomoćnik je predstavio i poticajne mjere Zakona o poticanju ulaganja, ali i druge zakonodavne okvire koji omogućuju ulaganja u istraživačko razvojne projekte. „Upravo kroz istraživanje i zavoj novih, inovativnih projekta želimo pomoći poduzetnicima kako bi svojim idejama i projektima unaprijedili i razvili gospodarstvo koje će osigurati održivo gospodarenje resursima kao i produživanje životnog vijeka materijala i proizvoda. Jačanjem gospodarstva osiguravamo gospodarski rast za koji se nadamo da će ići usporedno s ciljevima politike Europske unije poput smanjenja ugljičnog dioksida, povećanja energetske učinkovitosti, osiguranja pristupa sirovinama te istovremeno smanjujući negativne učinke na okoliš kao i emisiju stakleničkih plinova“ istaknuo je pomoćnik Novak.

Posebno je naglasio važnost europskih sredstava za razvoj industrije. “Svjesni smo činjenice da poduzetnici ponekad predugo čekaju rezultate natječaja te ponekad nisu zadovoljni ishodom istih, ali moram reći da kolege konstantno rade kako bi ubrzali i pojednostavnili procedure oko samih natječaja. No, u konačnici, siguran sam da svi kvalitetno i pravilno pripremljeni projekti završe dobivanjem traženih sredstava. Dokaz tome je 31 javni poziv, ukupne vrijednosti 7 milijardi kuna, koji je objavilo samo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.“ Istaknuo je pomoćnik Novak te najavio nove pozive, ukupne alokacije 1.5 milijardi kuna koji će uskoro biti objavljeni.  

Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri ovom prilikom osvrnula se na prioritete jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju, koje je započelo 1.studenog ove godine, te je istaknula važnost preklapanja istog s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Pritom, pomoćnica ministra Arneri je naglasila suradnju znanstvenih institucija i gospodarskih dionika te zaštitu okoliša i održivi gospodarski razvoj kao tematske prioritete hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom te transnacionalnu suradnju kroz makro-regionalne strategije kao vrlo značajan poligon za ostvarenje partnerstva u području prijenosa i nadogradnje inovativnih rješenja.

Tijekom Konferencije prisutni su imali priliku saslušati predavanja na temu Strategije EU-a za plastiku u kružnom gospodarstvu te o kružnom gospodarstvu u industriji plastike i ulozi znanstvene zajednice. Također, bilo je riječi i o konkretnom funkcioniranju kružnog gospodarstva danas.

Svoja iskustva sa sudionicima Konferencije podijelila je i gospođa Ivanka Stojnić, predstavnica tvrtke Nestlé te kroz prezentaciju ,,Nestlé Adriatic putovanje ka održivosti’’ prikazala dosad poduzete mjere, kao i globalnu strategiju održivog razvoja tvrtke u sljedećem desetljeću:

„Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu, i kao takva svoju odgovornost prema okolišu shvaća vrlo ozbiljno kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini. Prije dva mjeseca s radom je krenuo naš Institut za ambalažu i pakiranje, prvi takve vrste u prehrambenoj industriji, a do sljedeće godine obvezali smo se da će sve naše tvornice postići nultu proizvodnju otpada. Ovo je od velike važnosti i za našu regiju, u kojoj Nestlé ima dvije tvornice. Do 2025. godine 100 posto naše ambalaže bit će načinjeno od ambalaže koja se može reciklirati ili ponovno upotrijebiti, a do 2050. planiramo postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova. Nadamo se da ćemo postati prepoznati kao kompanija koja aktivno podiže svijest o važnosti prikupljanja, sortiranja i recikliranja otpada te je predani partner tijelima vlasti u borbi za očuvanje prirode“.

Konferencija je zaključena prezentacijama stručnjaka o mogućnostima učinkovite upotrebe materijala u kružnom gospodarstvu.

Konferencija je održana u sklopu hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom, a na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao jednog od koordinatora Prioritetnog područja  Dunavske strategije. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH zajedno s njemačkim Ministarstvom gospodarstva, rada i stanovanja Baden-Wuerttemberga, kontinuirano od 2011. godine, koordinira Prioritetno područje 8 „Podrška jačanju konkurentnosti gospodarstva ” s ciljem poticanja i jačanja konkurentnosti gospodarstva u dunavskoj makroregiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.