Održana 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije

Održana 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije

U Maloj vijećnici Međimurske županije, 27. studenog 2019. Godine održana je 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Predsjednik

Savjeta Kristijan Srpak pozdravio je novoimenovane članove Savjeta, predstavnika Hrvatskih cesta d.o.o. Davora Bobičanca te predstavnika obrazovnih institucija Renata Vinka, ravnatelja

Gospodarske škole Čakovec te je podnio izvješće o utrošenim sredstvima u 2019. godini i predstavio program rada Savjeta i financijski plan za 2020. godinu. Planom Savjeta u idućoj godini zacrtane su aktivnosti poput analiziranja problema i predlaganja rješenja problema vezanih uz sigurnost u prometu. Predsjednik Srpak je napomenuo kako će posebna pozornost biti posvećena edukaciji i osposobljavanju djece i mladih vozača u prometu, ali i provedbi preventivnih aktivnosti prema vozačima bicikla, pješacima, motociklistima, invalidima, osobama starije životne dobi i drugim sudionicima u prometu.

Izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem Savjeta u tekućoj godini prije svega zbog realizacije projekata kojima se direktno utjecalo na povećanje sigurnosti prometa na cestama. Istaknuo je kako je Savjet ove godine financirao nabavku prsluka i reflektirajućih trakica za pješake i bicikliste kao najugroženijih sudionika u prometu, financijski pomogao provedbu aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo međimurske županije u kampanji povodom „Europskog tjedna mobilnosti“, Policijske uprave međimurske povodom akcije “Poštujte naše znakove“, Auto kluba Čakovec povodom županijskog i državnog natjecanja „Sigurno u prometu“ te podržao provedbu drugih preventivnih aktivnosti. U proteklom razdoblju s Gradom Čakovcem realizirano je postavljanje svjetleće konzole kojom je obilježen pješački prijelaz u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, za što je Savjet osigurao polovicu potrebnih sredstava. Također je, općinama Orehovica, Donji Vidovec, Sveti Martin, Vratišinec te gradu Prelogu financirana nabava i instalacija pet prometnih zrcala za lakše uključivanje u promet. S ciljem edukacije najmlađih, realizirana je nabavka bojanki „Sigurno u prometu“ koje će biti podijeljene vrtićima na području Međimurja.

Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 19%, no broj smrtno stradalih ostao je na istoj razini kao prošle godine (10 smrtno stradalih osoba).

Predstavnik Hrvatskih cesta Davor Bobičanec informirao je o pilot projektu postavljanja video nadzora na državnim cestama u Međimurju što će pridonijeti boljem praćenju stanja na cestama i sigurnosti u prometu općenito.

Raspravljalo se o otežanim uvjetima prometovanja u vršnim opterećenjima u gradu Čakovcu, ponajviše zbog radova na nadvožnjaku u Kalničkoj ulici. Nastavno na navedeni problema od predstavnika Policijske uprave međimurske zatražena je fizička regulacija prometa na kritičnim točkama do kraja godine, posebice zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana. Otvoreno je pitanje sigurnosti u prometu zbog izgradnje novih objekata, ali i raslinja uz ceste što umanjuje preglednost. Također, izraženi su zahtjevi za potrebom postavljanja i iscrtavanja signalizacije s ciljem boljeg vođenja prometa. Od članova Savjeta, prema djelokrugu odgovornosti zatražena je dostava prijedloga za rješenje problema.

Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se i nadalje ulagati u tehnička rješenja, preventivne i edukacijske aktivnosti kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.