Državni tajnik Antonić sudjelovao na godišnjoj skupštini SME Assembly 2019

Državni tajnik Antonić sudjelovao na godišnjoj skupštini SME Assembly 2019

Od 25.-27. studenog 2019. u Helsinkiju je održana godišnja skupština Mreže izaslanika za malo i srednje poduzetništvo Europske komisije (SME Assembly) na kojoj je sudjelovao hrvatski predstavnik SME Envoy, Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetnistva i obrta.

G. Timo Pesonen, Glavni tajnik DG Grow (Glavna uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća) Europske komisije predstavio je teme koje nova Komisija smatra važnima u budućem razdoblju te je nakon poticajnog predavanja s raspravom koju je vodio prof. Dan Isenberg (Babson College, SAD), održana sjednica Mreže. Glavna tema sjednice bila je buduća Europska strategija za malo i srednje poduzetništvo (MSP), a izaslanici zemalja članica i pridruženih organizacija koje sudjeluju u Mreži još jednom su podržali potrebu za stvaranjem nove strategije s jasnim ciljevima i pokazateljima uspješnosti provedbe i konkretnim rezultatima.

Završnu riječ, imao je predstavnik RH SME Envoy Mario Antonić  koji se uvodno osvrnuo na prioritete koje će RH imati u okviru skorog predsjedanja Vijećem Europske unije. Naglasio je da će jedan od prioriteta biti jačanje konkurentnosti SME-a i gospodarstva u cjelini, posebno kroz stvaranje okvira i sustava za poticanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, te povezivanje gospodarstva s akademskom zajednicom. Naglasio je važnost kontinuiranog jačanja jedinstvenog tržišta, stvaranje boljih propisa i ulogu digitalizacije SME a, te istaknuo nužnost pronalaženja načina za povezivanjem s budućim financijskim razdobljem, uključujući programe EDF, Digital Europe program , Obzor 2030. Osvrnuo se na nekoliko ključnih pitanja koja će biti relevantna pri stvaranju nove strategije;  kao prvo što je postignuto u smislu implementacije dosadašnje strategije za SME (SBA), zatim kakav utjecaj će imati nova strategija na jačanje jedinstvog tržišta, bolje propise, zakonodavni okvir, te na budući financijskih okvir u smislu kreiranja novog financijskog razdoblja za 2021-2027. Strategija mora biti popraćena akcijskim planom i jasnim mjerljivim ključnim indikatorima. Pristup “Think small first “treba pronaći mjesto u provedbi svoju stvarnu primjenu.

Također, g. Antonić je naglasio potrebu rješavanja bitnih točaka hrvatskih MSP-ova u okviru nove strategije, kao što je pitanje prijenosa poslovanja (Business Transfer), sustav ranog upozoravanja (Early Warning Europe) koji je vrlo teško uspostaviti te pitanja koja su vezana za veća srednja poduzeca (Mid caps) za koje je otvorio pitanje da li je moguće osigurati posebne programe financiranja.

Slijedeći sastanak Mreže je u veljači 2020. kada bi trebao biti predstavljen prvi nacrt strategije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.