Drugi dan Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2019.

Drugi dan Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2019.

Hrvatska je od 2012. godine uprihodila milijardu kuna od stranih producentskih kuća koje su snimale na našim lokacijama, rekao je državni tajnik Krešimir Partl u petak, 29. studenog 2019. godine, na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK 2019.

„Dolazili su zbog lokacija koje su im odgovarale, ali i zbog našeg sustava poticaja kreativnim industrijama. Digli smo poticaje na 25 posto. Kada strani producent dolazi u Hrvatsku uzima našu servisnu produkciju, a na svu lokalnu potrošnju dobiva 25 posto povrata investicije", rekao je državni tajnik. Dodao je da su strani producenti itekako zainteresirani za snimanje na našim lokacijama što značajno doprinosi razvoju naših lokalnih zajednica i turizma, a ima i zanimljive posljedice u nekim nama konkurentskim zemljama. Dodao je da očekuje još veći interes stranih producenata za snimanje u Hrvatskoj ne samo zbog atraktivnih lokacija nego i zbog razvoja hrvatske filmske industrije.

„U Hrvatskoj ima toliko snimanja da nema dovoljno djelatnika na 'setu' da se to pokrije", kazao je Partl izdvojivši i prednosti poticaja u drugim sektorima kreativne industrije, među njima i za video (računalne) igre koje su po prvi puta uvrštene u Zakon o audiovizualnim djelatnostima.
Državni tajnik Partl kada se govori o segmentu video igara istaknuo je kako na razini EU oko 18 posto audio-vizualnih djelatnika radi u industriji video igara. Industrija video igara raste u Hrvatskoj 50 posto godišnje i ona u ovom trenutku ostvaruje oko 400 milijuna kuna godišnje.

Posebno je istaknuo igru "Scum" koju su razvili hrvatski gameri, a jedno je vrijeme bila najprodavanija igra na svijetu te je najavio razmatranje mogućnosti daljnjeg poticanja te industrije po uzoru za filmsku, ali i ostale koje su u sustavu poticaja.

„U novoj financijskoj perspektivi i nacionalnoj razvojnoj strategiji veliki naglasak Ministarstva kulture stavljen je na kreativni sektor. Stav Ministarstva jest da kultura nije trošak nego je kultura, a pogotovo kreativni sektor, iznimno značajan faktor koji značajno sudjeluje u nacionalnom BDP-u i uz vrlo mala ulaganja može stvoriti i veliki broj radnih mjesta", rekao je državni tajnik. Iznio je i podatak kako je čak 11,2 posto svih poslovnih subjekata u EU iz područja kulturne i kreativne industrije koja čini između 4 i 6,9 posto udjela u BDP-u Europske unije te zapošljava između 3,8 do 7,5 posto radne snage.

Državni tajnik najavio je i dodatni angažman Ministarstva u donošenju nove zakonske regulative koja se odnosi na kulturnu i kreativnu industriju, ponovio je i kako će Zakon o elektroničkim medijima uskoro ići u javnu raspravu, a najavio je i kako je nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva u završnoj fazi izrade.

Izvor: MK/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.