Predsjednica Republike nazočila svečanosti obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Predsjednica Republike nazočila svečanosti obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanosti obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i svečanog otvaranja ulice generala Janka Bobetka, gdje je tom prigodom podsjetila kako su prije 28 godina agresorska JNA i razne četničke formacije iskalile sav svoj bijes i nemoć na Dubrovnik.

„Na ovim drevnim zidinama Dubrovnik je pokazao kako se sloboda brani do posljednjeg atoma snage, i da se slobodan narod i grad ne predaje ni višestruko nadmoćnom neprijatelju. Slike razaranja i junačkog otpora Dubrovnika ojačale su našu odlučnost u obrani, a cijeli svijet je ponovno vidio istinu o ratu u Hrvatskoj“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je nakon obrane Dubrovnika Hrvatska vojska krenula i u oslobađanje hrvatskog juga, a na dugačkom popisu pojedinaca koji su se junaštvom istaknuli u borbama za Rijeku dubrovačku i Konavle nalazi se i general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika i junak Domovinskog rata.

Predsjednica je istaknula kako se posebno priznanje iskazuje i nezaboravnom stožernom generalu Janku Bobetku te kako od danas jedna dubrovačka ulica nosi njegovo ime, čime mu Grad odaje počast. Kazala je kako je general Bobetko vodio hrvatsku mladost u brojne bitke i pobjede, posebno ističući trenutak kada je Predsjedniku Tuđmanu predao prijavak 29. listopada 1992., nakon uspješnog oslobađanja hrvatskog juga.

„Borili su se sinovi Hrvatskog Zagorja, Zagreba i Siska, sinovi Imotske i Cetinske krajine, Vrgorca, Makarske i Omiša, Metkovića i Ploča, te dosta dragovoljaca iz drugih krajeva naše domovine; ovo što smo učinili smatramo svojim dugom prema narodu iz kojeg potječemo, a ono što ćemo učiniti i na što smo spremni jest ono što će se od nas tražiti za budućnost suverene i nezavisne Republike Hrvatske“, naglasila je Predsjednica, navodeći riječi generala Bobetka.

Kazala je kako su i danas te riječi putokaz Hrvatskoj vojsci kako služiti domovini i hrvatskome narodu, a mnogi suborci generala Bobetka iz tih operacija, poput generala i ministra Krstičevića i generala Šundova, obnašaju danas neke od najviših dužnosti u obrambenom sustavu. To je potvrda kako smo ostali na putu državotvorne politike Predsjednika Tuđmana, ali i jamstvo kako Hrvatska vojska nikada neće zaboraviti riječi generala Bobetka, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović zaključila je prigodno obraćanje izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom Predsjedniku, generalu Bobetku i svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima. Posebno je zahvalila Dubrovkinjama i Dubrovčanima, koji i pod opsadom nikada nisu prestali vjerovati u slobodu nad kojom i danas bdije Hrvatska vojska.

U prvom dijelu dana Predsjednica je nazočila ceremoniji polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod križa na Srđu te ceremoniji spuštanja vijenaca u more u znak sjećanja na stradale pomorce i branitelje, a susrela se i s ratnim zapovjednicima i braniteljskim udrugama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.