Jeste li čuli za „Strašne žene“ : Prvi hrvatski proizvod koji će se pod vlastitim brendom prodavati u robnoj kući IKEA Zagreb

Jeste li čuli za „Strašne žene“ : Prvi hrvatski proizvod koji će se pod vlastitim brendom prodavati u robnoj kući IKEA Zagreb

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, IKEA Hrvatska predstavila je prvi hrvatski proizvod koji će se pod vlastitim brendom prodavati u robnoj kući IKEA Zagreb. Riječ je o edukativnoj igri Strašne žene, koja promiče doprinos žena u svijetu, a namijenjena je igranju svih generacija, od djece do odraslih.

Predstavnice K-zone, udruge koja je okupila osam hrvatskih umjetnica i ilustratorica koje su na kartama oslikale žene koje su zadužile povijest, reći će više o tome kako su došle na ideju o strašnim ženama i koji je cilj ove edukativne igre.

Predstavljanju je nazočio Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja tvrtke IKEA Hrvatska, te predstavnici tvrtke Mastercard za Hrvatsku. Oni su otkriti više detalja o natječaju udruge Odvažna, u sklopu kojeg su Strašne žene odabrane među pet ženskih poduzetničkih inicijativa koje su IKEA Hrvatska i Mastercard, uz podršku Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i Zaklade Solidarna, odlučile podržati.

Na prezentaciji se između inih moglo i čuti pitanje: Da čujemo, možete li imenovati pet žena koje su dale svoj doprinos društvu u području filozofije ili fizike? Prva hrvatska društvena igra posvećena ženama "Strašne žene", kako je istaknuto,  iza sebe ima izvrsnu crowdfunding kampanju (IndieGoGo) u kojoj je prikupljeno više od 30 tisuća dolara, a uskoro će biti prvi hrvatski proizvod koji će se pod vlastitim brendom prodavati u robnoj kući IKEA Zagreb

U sam projekt izrade društvene igre kao i kampanje bilo je uključeno mnogo ljudi; kako ilustratorica, tako i copywritera, biznis menadžera i game dizajnera. Igra je u konačnici realizirana u suradnji s osam domaćih ilustratorica: Sanjom Stojković, Rinom Barbarić, Teom Šokac, Željkom Tkalčec, Anom Kovačić, Ivanom Štrukelj, Brankom Hollingsworth i Natašom Rašović, te spisateljem i programerom Želimirom Perišem.

No, "Strašnih žena" ne bi bilo bez Gabrijele Ivanov, osnivačice K-zone, udruge koja je okupila hrvatske umjetnice i ilustratorice i glavne organizatorice kampanje, koja stoji iza ideje ove edukativne igre, i svih poslovnih aktivnosti.

Gabrijela je glavna urednica nezavisnog medija Vox Feminae, završila je Fakultet računarstva i elektrotehnike u Zagrebu da bi potom dvije godine radila u softverskoj tvrtki. Ipak, unatoč izvrsnoj ekipi s posla, na pola puta se odlučila za promjenu: karte sa slikama žena koje su zadužile povijest.

Društvena igra "Strašne žene”  u prodaji je već godinu dana, a slavi i promiče doprinos žena u društvu, sastoje se od 56 karata, originalnih umjetničkih djela s ilustriranim portretima i kratkim biografijama žena koje su dale doprinos društvu u područjima znanosti, kulture, politike, feminizma, umjetnosti i aktivizma. Između inih velikih svjetskih žena koje su ostavile duboke tragove za ljudski napredak nalaze se i dvije hrvatice- Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka. Paket sadrži i 8 dodatnih karata koje dodaju kompleksnost igri.

No, jeste li se možda sjetili imena pet žena koje su dale svoj doprinos društvu u području filozofije ili fizike?

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.