Rijeka: otvorenje EPK , 1. veljače – servisne informacije o programu, prometu, kretanju publike i lokacijama za praćenje programa, parkiranju, javnom prijevozu

epk rijeka

U subotu, 1. veljače u užem centru grada odvijat će se cjelodnevni program otvorenja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kojem će se održati više od 70 događaja na preko 30 lokacija, uz tisuće izvođača i organizatora te veliki broj očekivanih posjetitelja.

U programu otvorenja Rijeka odaje počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.Svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke, a vrijednosti luke različitosti ogledaju se u skladu koji je moguć samo u luci koja prihvaća jedra svih boja.U središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić (HR) i Zoran Medved (HR), u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića (HR). Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevu gatu u riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključen i velik dio publike.Zvukovima industrije i iskrama varioca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju. U programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjega povijesnog sveeuropskog stradanja. Snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture.

Operu industriale, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja u Riječkoj luci.

DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta, s Rumoristima kao izvođačima, u programu nastupa na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s glazbenicima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu. U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat (FI). Na velikoj pozornici nastupa i mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR) te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem, stvaranjem buke i svjetla, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

Na posljednjoj konferenciji za medije prije samog događaja, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica TD-a RIJEKA 2020 Emina Višnić, te Goran Gašpert iz Policijske uprave primorsko-goranske, Robert Maršanić iz Rijeka Prometa, Robert Mrvčić iz Autotroleja i Manuel Markotić iz Rijeka plusa iznijeli su servisne informacije o tehničkim pripremama za program otvorenja EPK – dolasku u luku, ukupnom prostoru namijenjenom publici, organizaciji ugodnijeg praćenja programa za osobe s invaliditetom, lokacijama namijenjenim publici koja želi sudjelovati u izvedbi i sličnom.

Mapa Riječke luke - otvorenje EPK

DETALJAN PLAN – MAPA RIJEČKE LUKE ZA OTVORENJE EPK

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se očekuje velik broj Riječana i posjetitelja Rijeke koji će doći na program otvorenja EPK, a koji će centralni događaj u Riječkoj luci – Operu Industriale – moći pratiti na više lokacija: s prostora De Franchescijevog gata, Adamićevog gata, Gata Karoline Riječke, Rive Boduli te na lukobranu tj. Molo longu. Posjetitelji će sadržaje „Opere“ koji se budu događali na glavnoj i ostalim pozornicama moći promatrati putem deset postavljenih video-zidova te vidjeti detalje izvedbe koje je s pojedinih pozicija nemoguće uočiti.

Gradonačelnik Obersnel i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić pozvali su sve posjetitelje da u područje luke dođu do 19 sati, dok će program Opera Industriale započeti u 19.30 sati. Svi ulazi u luku bit će otvoreni, a volonteri Rijeke 2020 usmjeravat će publiku prema mjestima gdje bude bilo više prostora.

Emina Višnić pozvala je roditelje i djecu da se programu na Molo longu priključe najkasnije do 18.30, gdje će mališanima biti podijeljeno tri tisuće zvona kojima će moći stvarati buku i povremeno sudjelovati u predstavi. Na Molo longu će biti održan i prigodan dječji program prije početka glavnog programa.

Za osobe s invaliditetom osiguran je poseban prostor na Adamićevom gatu gdje će im pomagati volonteri, a posjetitelji u kolicima se mole da dođu što ranije. Uz info-punktove koji će na Jelačićevom i Jadranskom trgu biti postavljeni u četvrtak i na kojima će se moći dobiti sve informacije vezane uz cjelodnevne programe, središnji program otvorenja, kao i sve potrebne servisne informacije, tijekom subotnjeg dana posjetiteljima će se dijeliti knjižice i letci o programu Europske prijestolnice kulture.

Organizatori pozivaju posjetitelje da u centar grada dođu javnim prijevozom koji će taj dan biti besplatan, a gradske linije prometovat  će po režimu radnog dana. Posjetitelji koji u Rijeku dolaze iz drugih gradova pozivaju se da u Rijeku krenu što ranije kako bi izbjegli gužve te mogli prisustvovati brojnim zanimljivim programima koji će se tijekom cijeloga dana održavati na riječkim trgovima, Korzu i u brojnim ugostiteljskim objektima.

U slučaju kiše, program će se održati, a publici se preporučuje da umjesto kišobrana koriste kabanice. U slučaju najave jakog nevremena s olujnim jugom ili orkanskom burom, program će se odgoditi ili otkazati, o čemu će odluka biti donesena u petak i priopćena javnosti putem medija.

Zbog većeg broja ljudi koji se u subotu, 1. veljače očekuje u Rijeci, u organizaciju događanja su na specifičan način uključene brojne javne službe – policija, vatrogasci, gradske prometne službe, javni gradski prijevoz i mnogi drugi.

Zabrana prometa u užem centru grada, 1. veljače od 14 do 04 sata

Na dan otvaranja Europske prijestolnice kulture, u razdoblju od 14.00 do 04.00 sata, na području užeg centra grada za sva vozila bit će zabranjen promet, osim za vozila interventnih službi. Sav promet, uključujući i vozila javnog gradskog prijevoza, usmjerit će se sjevernim prometnim koridorom, odnosno ulicama Fiorella la Guardije, Pomerio i Žrtava fašizma. Za promet će se zatvoriti ulice: Riva, Riva Boduli,  Demetrova, Wenzelova, Ivana Zajca, Ribarska ulica, Ulica Fiumara, Scarpina ulica, Adamićeva ulica do Trpimirove ulice, Zadarska ulica, a promet za vozila će biti zatvoren i u ulicama na području između Korza, odnosno Scarpine ulice i obale

Zatvaranje parkirališta od 30. siječnja do 2. veljače

Još od 22. siječnja traje sukcesivno zatvaranje dijela parkirnih mjesta na parkiralištu Putnička obala i to zbog postavljanja umjetničkih svjetlosnih instalacija i pripreme područja luke za doček publike. Od 29. siječnja do 2. veljače zatvara se parkiralište kod Putničkog terminala u blizini Molo longa, a od 30. siječnja do 2. veljače zatvaraju se parkirališta Putnička obala i Riva boduli.

Stanari korisnici povlaštenih parkirnih karata i pretplatnici u vrijeme zabrane parkiranja na Putničkoj obali i Riva Boduli mogu parkirati svoja vozila na zatvorenom parkiralištu Delta, kao i parkiralištima HŽ Brajdica, HŽ Žabica, te na otvorenim parkiralištima na području tržnice (Verdieva ulica, Matačićeva, Zagrebačka, Senjsko pristanište, Wentzelova ), ulica Ivana Zajca, na Gomili, Školjiću, u Ul. Matije Gupca te Veslarskoj, izuzev 1. veljače kada će pored parkirališta Putnička obala i Riva boduli biti zatvorena slijedeća parkirališta za sve korisnike: Žabica (HŽ Žabica); parkiralište u Zanonovoj ulici, Splitskoj ulici, Zadarskoj ulici, Ulici Riva, parkirališta u Verdievoj, Zagrebačkoj, Demetrovoj, Wenzelovoj, Senjsko pristanište, Ulici Ivana Zajca i na Grobničkoj Rivi.

Za parking se zatvara i garaža Zagrad B za potrebe većeg broja gostiju iz Vlade, veleposlanstava i konzulata te zbog Konferencije ministara kulture JI Europe koja se održava istoga dana u Rijeci.
Vozila koja budu zatečena u zoni zabrane parkiranja, prema potrebi će se specijalnim vozilom „pauk” premjestiti na druge lokacije a informaciju o tome gdje su vozila premještena mogu se dobiti na telefonski broj 051 / 311 – 400 (u vremenu od 06 do 22 sata), a nakon tog vremena informacija se može dobiti u postaji Prometne policije.

Besplatan javni gradski prijevoz 1. veljače

Javni gradski prijevoz na svim gradskim linjama bit će u subotu, 1. veljače 2020. godine besplatan, i to od prvog jutarnjeg do zadnjeg večernjeg polaska. Iako je subota, Autotrolej će voziti prema voznom redu za radni dan i to na svim gradskim linijama. Od 18 do 24 sata, bit će uvedeni dodatni polasci na linijama 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7a i 8 te produljen vozni red pa će zadnji polasci ovih linija iz centra prema krajnjim odredištima biti u 24 sata. Noćne linije prometovat će prema postojećem voznom redu.

U vrijeme zabrane prometa kroz uži centar grada (14 h – 04 h), autobusi javnog gradskog i prigradskog prijevoza vozit će sjevernim prometnim koridorom, odnosno ulicama Žrtava fašizma, Pomerio i Fiorello la Guardia.

Autobusi koji prometuju na linijama javnog gradskog prijevoza zaustavljat će se na svim stajalištima obilježenim duž trasa na kojima prometuju. Za autobuse na svim linijama organizirat će se privremeno autobusno stajalište u Ulici Rade Šupića (ugibalište na mostu kod Spomenika oslobođenja). Ukrcaj odnosno iskrcaj putnika za sve autobuse prigradskih linija obavljati će se na autobusnom terminalu Delta, a autobusi će tijekom prometovanja koristiti autobusna stajališta označena na sjevernom prometnom koridoru. Za vrijeme zabrane prometa središtem grada, autobusni kolodvor na Trgu Žabica ostati će u funkciji za međugradske linije.

Taxi stajališta

U vrijeme zabrane prometa taksi vozila neće biti u mogućnosti pristupiti taxi stajalištu na Jelačićevom trgu, taxi stajalištu na Putničkom terminalu i taxi stajalištu na Žabici. Privremeno zamjensko stajalište za taksi vozila bit će u južnom traku Ulice Ivana Pavla II., nasuprot garaže Zagrad.

Publika u luci

Info punktovi

Od četvrtka, 30. siječnja, na više lokacija u gradu bit će postavljeni Info punktovi na kojima će građani i posjetitelji Rijeke moći dobiti informacije o cjelodnevnim programima koji se održavaju 1. veljače 2020., o programu Opere Industriale u luci te ostale servisne informacije vezane uz zatvaranje prometa i pojedinih parkirališta te uz javni gradski prijevoz.

Info punktovi bit će od 30. siječnja postavljeni na: Jelačićevom i Jadranskom trgu. U subotu 1. veljače Info punktovi postavljaju se i na sljedećim dodatnim lokacijama: Žabica, Bazarigov prolaz, Titov trg, ispred HNK, Željeznički kolodvor, Trg 111. brigade, Korzo (kod Gradske ure) i Ulica Riva Boduli. Osim na Info punktovima navedene informacije moći će se dobiti i u RiHubu (Ivana Grohovca 1a) kao informativnom centru EPK projekta. Informacije će se moći dobiti i u Turističkom informativnom centru (Korzo 14) te u Informativnom centru Grada Rijeke (Korzo 18b).

Dolazak u luku

Dolazak u luku preporučuje se najkasnije u 19 sati. Sam program započinje u 19.30. Dolazak publike moguć je pješke kroz više ulica koje s Korza vode u luku na: De Franchescijev i Adamićev gat te Gat Karoline Riječke. Također, dolazak je moguć iz pravca Korza i iz pravca Tržnice na: Rivu Boduli i Molo longo, kao i iz pravca Žabice na: De Franchescijev gat, Adamićev gat i sve ostale gatove u luci. Prostor za publiku proteže se na svim gatovima luke – Adamićev, De Franchescijev, Karoline Riječke, Riva Boduli, Molo longo.

Na gatovima bez ograda prema moru, video ekrani na više lokacija

U području luke, na svim prostorima na kojima se okuplja publika, bit će postavljeno više video ekrana na kojima publika također može pratiti izvedbu i uočiti detalje koje je s pojedinih pozicija nemoguće vidjeti. Na prostoru namijenjenom publici, na gatovima i lukobranu, ne postavljaju se ograde prema moru. Na više lokacija bit će postavljeni i wc-i. Službe hitne pomoći i vatrogasci također će biti dežurne. Publika se poziva da prati upute organizatora i javnih službi. U slučaju nezgode treba se obratiti najbližoj službenoj osobi (redaru, organizatoru) ili nazvati broj 112.

Osobe s invaliditetom

Na dijelu Adamićevog gata posebno će se osigurati prostor za ugodnije praćenje programa osobama s invaliditetom pa se njima, zbog izbjegavanja gužve, preporučuje dolazak u luku između 18 i 18.30 sati. Za organizirani prijevoz osoba s invaliditetom, članove udruga osoba s invaliditetom tj vozila/kombije koji prevoze osobe s invaliditetom bit će osigurana lokacija na Žabici kako bi se putnici iskrcali. Volonteri Europske prijestolnice kulture pomoći će im u dolasku na Adamićev gat i smještaj u prostor predviđen za njih, odnosno njihovo ugodnije i prikladnije praćenje programa otvorenja.
Za osobe s invaliditetom na više lokacija u području luke osigurani su i prilagođeni WC-i. O svemu navedenom već su obaviješteni predstavnici udruga osoba s invaliditetom grada i županije.

Publika koja želi sudjelovati u izvedbi

Na Molo longo poziva se publika koja želi sudjelovati u izvedbi, a posebice djeca s roditeljima, srednjoškolci i studenti. Dolazak publike na Molo longo također se preporučuje već između 18 i 18.30 sati jer je kapacitet za prijem publike na Molo longo ograničen i kada se popuni, publika će se usmjeravati na druge lokacije za praćenje programa (Riva Boduli, Gat Karoline Riječke, Adamićev gat itd). Na ulazu u Molo longo publici će se darovati zvona kojima će ujedno u određenim momentima programa moći sudjelovati u izvedbi.

Djecu i ostale će do početka programa zabavljati DJ Sun Matt te mađioničar Andrej Škedel, klaun Marko i žonglerska skupina Red Rays.

Zone nedostupne publici

Pojedine zone u luci i određeni objekti neće biti dostupni publici poput primjerice Broda Marina na kojem se formira Press centar namijenjen radu predstavnika stranih i domaćih medija. Također prostor objekta Boonker i područje oko tog prostora neće biti dostupno publici, kao ni dio De Franchescijevog gata. Publika se poziva da prati upute organizatora i javnih službi u blizini takvih lokacija.

Posebno upozorenje za osobe specifičnog zdravstvenog stanja

Program otvorenja uključuje posebne snažne svjetlosne efekte, stroboskope i svjetlosne instalacije te snažne zvukove i buku izvedbe koju osim samih izvođača stvara i publika. Ujedno se na ovu činjenicu upozoravaju svi oni koji zbog specifičnih razloga (posebnih zdravstvenih stanja i si.) ne smiju nazočiti takvim svjetlosnim ili zvučnim senzacijama odnosno takvim efektima.

Snimanje i fotografiranje, zabrana dronova

Središnji program otvorenja u luci snimat će više kamera HRT-a, a događaj će snimati i fotografirati i ostali domaći i strani mediji kao i organizatori. Prijenos, snimke i fotografije događaja, uključivo i publike, bit će objavljene u medijima te na web portalu i društvenim mrežama RIJEKA 2020 i arhivirane kao podatak o događaju.

U području luke na snazi je zabrana korištenja bespilotnih letjelica, dronova pa se publika, odnosno pojedinci koji su to eventualno imali u planu, upozoravaju da ne koriste dronove u svrhu izrade osobnih snimki i fotografija. Iznimno, pravo na korištenje drona ima HRT koji je zadužen za TV snimku i prijenos. Radi pravovremenog sprečavanja mogućih zlouporaba bespilotnih letjelica, dronova, PU primorsko-goranska je od Hrvatske kontrole zračne plovidbe zatražila uspostavu zone zabrane letenja za sustave bespilotnih zrakoplova na području grada Rijeke. Zona zabrane bit će aktivna 1. veljače od 12.00 do 24.00 sata. Policija ujedno upozorava građane da će se u vrijeme zabrane zračni prostor u navedenoj zoni nadzirati posebnim uređajem za otkrivanje leta bespilotnih letjelica.

Upute policije vezane uz sigurnost građana

Policija poziva građane da se s povjerenjem obrate i obavijeste policiju ukoliko uoče neke neprimjerene radnje te da se pridržavaju uputa organizatora i policije, da čuvaju svoje stvari u gužvama, da ne nose predmete pogodne za ozljeđivanje ili druge predmete čijim korištenjem može doći do protupravnih ponašanja te da svojim ponašanjem ne ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima cjelokupno javno okupljanje će se snimati. A kako bi sve proteklo na visokoj razini sigurnosti policija će poduzimati pojačane preventivne aktivnosti, prije, za vrijeme i nakon manifestacije.

 

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/otvorenje-europske-prijestolnice-kulture/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.