Počelo je - Rijeka je od danas, 1. veljače, Europska prijestolnica kulture.

Počelo je - Rijeka je od danas, 1. veljače, Europska prijestolnica kulture.

Počelo je - Rijeka je od danas, 1. veljače, Europska prijestolnica kulture. Uz otvorenje EPK Rijeka na više od 30 lokacija u centru grada, nudi više od 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. Središnji program otvorenja, »Opera Industriale«, bit će održan u riječkoj luci, koja na jedan dan postaje ne samo Luka različitosti, već drugačija luka, pozornica u koju će biti uprte sve oči, a  U organizaciju cjelodnevnog programa uključen je izniman broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

Točno u 17 sati na Prvom programu HRT-a počinje prijenos svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture iz HNK Ivana pl. Zajca. Režiser prijenosa iz HNK Ivana pl. Zajca je Miljenko Bukovčan. Drugi program HTV-a je predviđen za središnji dio otvorenja koji će se u subotu navečer, pod redateljskom palicom spektakla otvorenja Dalibora Matanića i tv-redatelja Ivana Miladinova, uz komentatoricu Vlatku Kolarović, događati u riječkoj luci pod nazivom »Opera industriale«. Prijenos počinje u 19.30 i završava simbolično u 20.20. I Informativni će program pratiti događanja u Rijeci, a tu je i Hrvatski radio koji će također svoje nacionalne programe HRA1 i HRA2, kao i lokalni HR Rijeka, posvetiti Rijeci - i također prenositi oba otvorenja.

Emina Višnić, direktorica EPK Rijeka rekla je za Novi list da je ono u čemu su imali uzore participacija građana u središnjem programu u luci.

Aarhus je imao ljude koji su išli u povorci sa svjetlećim objektima, Matera je također izrađivala tisuće svjetlećih objekata koje su postavljali po zgradama, a Rijeka se odlučila s obzirom na koncept, na zvuk, tako da ima posebnu zonu za publiku na Molo longu za 3.000 onih koji će se htjeti pridružiti izvedbi programa. Primarno su rekla je pozvali djecu i mlade, s roditeljima, ali i svi koji dođu na vrijeme moći će ući, do popunjenja kapaciteta. Darovat će im zvona i u samom događanju imat će svoje dramaturško mjesto.

- Projekcija proračuna za samo otvaranje je ukupno 8,2 milijuna kuna. Vjerojatno to puno zvuči iz perspektive svakodnevnog života, ali to je, za usporedbu, cijena jedne velike kazališne produkcije s više partnera na europskoj razini. Ukupni EPK projekt nije tako postavljen i nismo na razini godine planirali takve stvari. Jer to bi značilo pristup: plaćaš i kupuješ ono što znaš da »radi«; potrošiš 10 milijuna eura na sedam, osam velikih projekata i riješiš stvar. Ali mislim da ne riješiš stvar, nego samo proizvedeš veliki cirkus i ništa poslije toga. Što se tiče programa otvorenja, željeli smo širinu, uključenost velikog broja ljudi kako u samoj izvedbi središnjeg programa, tako i u popratnim programima. Tom širinom oslikavamo i godinu koja nas očekuje i ukupni EPK projekt koji je uključiv i raznolik. U cijenu programa otvorenja ulaze i svjetlosne instalacije, produkcija, tehnika i sve ostalo što je jako zahtjevno, jer se radi o luci.

No s ponosom ističem koliko je izvođača uključeno. Sam popratni program ima preko 500 izvođača, u luci je 200 izvođača, sa zvončarima broj se penje na 600 i tome dodajem 3.000 sudionika u publici. Dakle bilo nam je važno da imamo jasan, umjetnički definiran program i poruku koja proizlazi iz koncepta EPK-a, ali i da na primjeren način omogućimo uključivanje građana, izjavila je direktorica.

Program pogledajte na linku https://rijeka2020.eu/dogadjanja/cjelodnevni-program-otvorenja-europske-prijestolnice-kulture/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.