Na Županijskoj skupštini predstavljena brošura povjerenstva za ravnopravnost spolova

Na Županijskoj skupštini predstavljena brošura povjerenstva za ravnopravnost spolova

Na jučerašnjoj Županijskoj skupštini predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić prezentirala je brošuru „ Analiza rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela lokalne i područne samouprave Varaždinske županije“.  Analiza pokazuje stvarnu uključenost  žena i muškaraca  u politički život Varaždinske županije. Rodna perspektiva je čimbenik koji utječe na živote ljudi, baš poput dobi, etničke pripadnosti ili razine obrazovanja. Zbog toga je potrebno rodnu perspektivu uzeti u obzir kao aspekt u radu i odlučivanju, posebno je važno da u tome sudjelujemo svi mi kao društvo, a ne samo žene, jer to nije žensko pitanje,  već društva u cjelini. Razvojem društva te višim stupnjem obrazovanja brže ćemo postići uspjeh u ravnopravnosti.

 U brošuri je istaknuto koji gradovi i općine su postigli uravnoteženu zastupljenost, koja općina ima tek jednu ženu u općinskom vijeću. Vidljivo je, također da uključivanje žena u politički život još uvijek predstavlja problem – naglasila je Cindrić te zahvalila županu Čačiću, posebnoj savjetnici Martinčević, studentici Heleni Jančevac  i njezinoj mentorica dr. Violeta Vidaček-Hainš na  velikom trudu i entuzijazmu uloženom u nastavak ovog važnog projekta kao i svima ostalima koji su se uključili u izradu ove brošure.

 Cindrić je također istaknula da su pred nama dvije izborne godine, te apelira na predstavnike svih političkih stranaka da kada budu u prilici predlagati kandidate i kandidatkinje na izborne liste, da je važno sjetiti se važnosti uravnoteženog zastupanja s naglaskom na kompetencije i postignuće pojedine osobe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.