Stručna konferencija „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova“

Stručna konferencija „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova“

Na konferenciji uvodno su se obratili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno Vlasništvo Ljiljana Kuterovac, načelnica odjela za Intelektualno vlasništvo, Glavna uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, EK Amaryllis Verhoeven, izvršni direktor Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) Christian Archambeau, predsjednik Europskog patentnog ureda (EPO) António Campinos. Video porukom obratio se glavni ravnatelj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry,

Istaknuvši kako se donošenjem Direktive o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu različiti aspekti zaštite autorskog i srodnih prava prilagođavaju suvremenom digitalnom okruženju, ministrica je rekla kako ona ima direktan utjecaj na stvaranje boljeg pravnog okvira koji će pozitivno utjecati na kreativne i kulturne industrije.



Govoreći o potrebi nastavka dijaloga o implementaciji europske regulative u nacionalna zakonodavstva država članica EU, ministrica je najavila kako smo u Hrvatskoj pristupili izradi novoga Zakona o autorskom pravu u koji će se transponirati odredbe Direktive i Direktive o satelitskom, kabelskom i internetskom emitiranju i pratećim televizijskim uslugama. U tom kontekstu istaknula je važnost postizanja balansa između potrebe zaštite dosegnut standarda zaštite autorskih prava i osiguranja pravične naknade s očekivanjima korisnika, ali i platformi koje te sadržaje čine dostupnima da se pristup i korištenje ne ograničavaju i ne otežavaju.

Govoreći o  autorsko pravnom sustavu, ministrica je istaknula kako će se uvesti novo pravo nakladnika informativnih publikacija poput dnevnih novina, periodičnih tiskovina i sličnog u kojem će novinari kao autori biti bolje zaštićeni. Izmjene u autorskom pravu omogućiti će kulturnim institucijama poput knjižnica, muzeja i arhiva slobodno digitaliziranje djela koja se više ne mogu kupiti na tržištu te djela autora koji se ne mogu pronaći kako bi se takve digitalne kopije postavile na Internet.

Četvrta industrijska revolucija i digitalna ekonomija pozivaju na novo promišljanje europskog i globalnog sustava zaštite prava intelektualnog vlasništva. Unatoč tome što su institucije i programi EU-a i država članica uložili puno napora u pružanje podrške malim i srednjim poduzećima, tek mali dio njih koristi sustav intelektualnog vlasništva i njegove povlastice.



Stoga je konferencija otvorila raspravu s ciljem da se osmisle odgovarajuće aktivnosti radi učinkovitijeg podizanja svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva. Pružanje takve podrške malim i srednjim poduzećima čini jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja u području intelektualnog vlasništva.

Na ovoj konferenciji preispitalo se koliko su dobro usklađene aktualne i razmotrene europske i globalne inicijative u odnosu na sustav intelektualnog vlasništva s industrijskom strategijom Europske unije, i što je potrebno dalje poduzeti.



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.