Online i 3. Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

dani medijske pismenosti

3. Dani medijske pismenosti, koji su se trebali održati od 30. ožujka do 5. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sada se održavaju na daljinu, a dio aktivnosti uživo održat će se u predstojećim mjesecima.

Cilj ovog projekta, koji se ove godine poklapa s Europskim tjednom medijske psimenosti, je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. Dani medijske pismenosti ujedno su platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti.

Budući da je u skladu s aktualnom situacijom i mjerama za zaštitu od koronavirusa većina planiranih događaja morala biti odgođena, pozvali smo sve organizatore – odgojitelje, nastavnike, knjižničare i druge – da svoje , filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti održe u predstojećim mjesecima, kada to bude moguće, ili da ih organiziraju online, što neki već i rade. Organizatori nam i dalje mogu prijaviti svoj (online) događaj, kako bismo ga zabilježili, a plakate Dana medijske pismenosti i naše tiskane publikacije slat ćemo kada sve ustanove opet počnu normalno raditi.

Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je za preuzimanje 16 obrazovnih materijala pripremljenih u sklopu 1. i 2. Dana medijske pismenosti, a dodajemo i nove. Na temelju tih materijala, koj su do sada su preuzeti ukupno više od 120 tisuća puta, mogu se organizirati i online radionice, odnosno satovi medijske pismenosti za djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a dostupni su i materijali namijenjeni roditeljima i skrbnicima

Uz obrazovne materijale u elektroničkom obliku, Agencija za elektroničke medije i UNICEF napravili su ove godine i dotisak knjižica za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” i “ o medijima” za najmlađe te će ih, kada to bude moguće, slati knjižnicama, vrtićima, školama, udrugama i drugim ustanovama koje su se za to prijavile.

Za radionice “Djeca upoznaju medije”, koje su i ove godine organizirane u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu, prijavljeno je više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola. Dio radionica održan je u veljači i početkom ožujka, a ostale su odgođene te će se održati kada uvijeti za to budu osigurani.

U sklopu Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom pokrenuli su i filmski natječaj za djecu i mlade na temu “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”. Rok za prijave produžen je do 17. travnja, kako bi još više osnovnoškolaca i srednjoškolaca filmom mogli pokazati što misle o ovoj važnoj temi.

Vještine medijske pismenosti u ovim kriznim trenutcima osobito su važne, jer nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa, a koje postaju viralne na društvenim mrežama ili se proslijeđuju putem aplikacija za dopisivanje. Uz to, problem je i senzacionalistički pristup nekih medija u izvještavanju o širenju koronavirusa, što je također važno prepoznati i zadržati kritički odmak.

Budući da će mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provoditi čak i više vremena nego inače uz pametne telefone i računala, odnosno uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videozapisa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta.

Mnogi sadržaji na portalu medijskapismenost.hr, uključujući obrazovne materijale za preuzimanje, posvećeni su tim, kao i mnogim drugim temama, i vjerujemo da će vam pomoći u nošenju s brojnim aktualnim izazovima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.