Martinčević javno prozvala gradonačelnika Čehoka zbog zabrane održavanja manifestacije Županijski plac, Grad odgovorio

Martinčević javno prozvala gradonačelnika Čehoka zbog zabrane održavanja manifestacije Županijski plac, Grad odgovorio

Na Franjevačkom trgu danas, 5. lipnja, održava je konferencija za medije na kojoj  je savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević javno prozvala gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka zbog zabrane održavanja manifestacije Županijski plac. Naime, u subotu 6. lipnja  na Franjevačkom trgu trebao se održati Županijski plac s ključnom intencijom Županije da pomogne i potakne prodaju domaćih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda kao i proizvoda naših obrtnika obzirom na to da se situacija izazvana korona krizom stabilizirala, a posebno potaknuti činjenicom da je Nacionalni stožer Civilne zaštite RH odlukom donesenom 27.05. 2020. definirao da je dozvoljeno okupljanje građana na otvorenim javnim površinama do 500 osoba.  Varaždinska županija je sukladno više nego odličnim iskustvima i iznimno pozitivnim reakcijama od strane građana,  ali posebno od strane obrtnika i malih lokalnih proizvođača hrane i domaćih proizvoda, odlučila ponovno pokrenuti manifestaciju Županijski plac.

Varaždinska županija pravovremeno je nadležnim gradskim službama uputila zahtjev s datumima održavanja Županijskog placa za lipanj i srpanj svaku drugu subotu na već utvrđenoj lokaciji ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu. Isto tako poslali smo i inicijalni poziv obrtnicima i proizvođačima domaće hrane s najavom termina, uz napomenu da očekujemo odobrenje Grada Varaždina. 

- Ovim putem pohvaljujemo naše izlagače jer se ovaj puta javio rekordan broj njih čak 35, sve smo organizirali, osigurali svu potrebnu opremu za izlaganje, a naravno sve potpuno besplatno za naše izlagače odnosno sve o trošku Županije. Jučer, 4. lipnja, dakle dva dana prije održavanja manifestacije dobili smo odbijenicu od strane Grada sa potpuno nesuvislim i da budem potpuno precizna lažnim navodima – rekla je Martinčević. 

Grad Varaždin poziva se na odluku Gradskog stožera civilne zaštite grada Varaždina čije tumačenje je protivno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Također, kao sljedeći razlog navode manifestaciju Turističke zajednice Grada Varaždina  „Ljeto u Varaždinu“, no odluka na koju se pozivaju uopće ne obuhvaća Franjevački trg kao lokaciju za održavanje te manifestacije te i na kraju upućivanje proizvođača na Gradsku tržnicu iako su svjesni činjenice da to nije isti tip prodaje i da se mjesta na Gradskog tržnici naplaćuju dok im Županija ovdje osigurava besplatan prostor. 

- U ovo vrijeme kada velika većina ljudi na različite načine žele pomoći našem posrnulom gospodarstvu i našim građanima, ovdje našim domaćim obrtnicima i proizvođačima gradonačelnik Čehok svim silama želi odmoći i to iz čiste obijesti ide direktno đonom na naše obrtnike, na naše male lokalne proizvođače domaće hrane i na naše poljoprivrednike. Ovo je jedna sramotna odluka i direktna pljuska našim građanima i našem gospodarstvu. No, usprkos njegovim intencijama najavljujem da će se Županijski plac, a sukladno odluci Nacionalnog stožera RH, održati sutra u atriju Županijske palače stoga pozivam sve građane da dođu i podrže naše obrtnike i proizvođače domaćih proizvoda i hrane – za kraj je naglasila Martinčević. 

Ispred proizvođača i izlagača svoju podršku iskazala je i Tamara Šabić, predstavnica OPG-a Dario Pocedulić iz Kućana Gornjeg. - Prošlog vikenda sudjelovali smo na sličnoj manifestaciji u Gradu Čakovcu koja je trajala puna tri dana, žao nam je da smo u drugim gradovima dobrodošli, a u vlastitome nismo. No, jako mi je drago da je Županija unatoč namjerama gradonačelnika Čehoka da zabrani odlučila održati Županijski plac. Na tome im posebno zahvaljujem ali zahvaljujem i na svoj pruženoj podršci i potpori malim proizvođačima, OPG-ovima i obrtnicima u posljednje tri godine. Vidimo se sutra u atriju – naglasila je Šabić.Grad Varaždin odbio je zahtjeve Varaždinske županije i za druga dva predložena termina, dok je istovremena pojedinim manifestacijama dozvolio održavanje. Ovim putem pozivamo sve građane Grada Varaždina i Varaždinske županije da dođu sutra od 8 sati u atrij Županijske palače i podrže naše proizvođače, prodavače, udruge i obrtnike.

Odgovor Grada uslijedio je odmah i glasi:

Grad Varaždin, UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća upućuje, na traženje sredstava javnog priopćavanja, u petak 5. lipnja 2020. godine priopćenje za javnost u kojem se odgovara na navode iz medija nakon prethodno održane konferencije za novinare gospođe Natalije Martinčević.

Prvo: Gospođa Martinčević iznosi neistine i upućuje na gradonačelnika koji uopće ne izdaje suglasnosti, to nije njegov posao te nije potpisan na dopis upućen u Županiju.

Drugo: Gospođa Martinčević, očito  s obzirom da se sunčala na Kubi, ne zna da su još na snazi protuepidemijske mjere vezane za rad tržnica pa je upućujemo da se javi Županijskom stožeru da joj objasni kako se treba organizirati ulaz i izlaz te dezinfekcija korisnika na tržnici.

Treće: Pozivamo gospođu Martinčević i svih 47 tisuća građana Varaždina da pronađu koji plac osim Varaždinskog placa postoji u gradu Varaždinu.Četvrto: Grad Varaždin izravno i preko Gradske tržnice, mjerama aktivne pomoći, kontinuirano pomaže prodaju poljoprivrednih proizvoda na Varaždinskom placu. Varaždinska županija, s druge strane, nije dala ni jednu kunu nikada za Varaždinski plac, jednu od najljepših i najvećih tržnica u Hrvatskoj, nego izmišlja paralelne i nepostojeće institucije poput Županijskog placa.  Ističemo da upravo Grad pomaže obrtnike i poljoprivrednike na placu za razliku od Županije.

 

I na kraju napominjemo,  nemamo o čemu raspravljati s gospođom Martinčević jer ona nije osoba ovlaštena da govori u ime Županije i s nama pregovara.  Kad se javi službena osoba iz Županije, dodatno ćemo joj obrazložiti zašto Grad nije dao suglasnost.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.