Održan posljednji AGRIFISH pod hrvatskim predsjedanjem

Održan posljednji AGRIFISH pod hrvatskim predsjedanjem

Ministrica Marija Vučković održala je danas, 29. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu četvrtu i ujedno posljednju videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije za vrijeme hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije na kojoj su sudjelovala i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

U jutarnjem dijelu video sastanka koji je bio posvećen poljoprivrednim temama ministrica Vučković je kolegama ministrima predstavila izvješće o napretku u radu na svim zakonodavnim aktima iz područja poljoprivrede kao i otvorenim pitanjima na kojima će njemački kolege nastaviti rad. Izvješće je prošli tjedan predstavljeno na Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom je objavljeno i na mrežnim stranicama Vijeća.
 
Ministrica Vučković se u obraćanju medijima u pauzi video konferencije osvrnula na okolnosti hrvatskog predsjedanja: „Od početka smo znali da je vrijeme u kojem preuzimamo palicu puno izazova i novina. Novi saziv Europskog parlamenta, novi sastav Komisije, vrijeme u kojem treba intenzivirati rad na budućim zajedničkim politikama, posebno u kontekstu novog Europskog zelenog plana, a bez naznaka trenutka u kojem će biti dogovoren novi Višegodišnji financijski okvir. Sve su to bile neizvjesnosti koje smo prihvatili kao izazove. Imali smo jasnu viziju budućnosti i cijeli niz tema o kojima smo željeli potaknuti razmišljanje na razini zajednice.“
 
Pandemija bolesti COVID-19 donijela je sasvim novi niz izazova i u potpunosti promijenila prioritete i uvjete rada. Trebalo je osigurati nastavak opskrbe hranom, nastavak proizvodnje i trženja poljoprivrednih i prehrambenim proizvodima, a poljoprivrednicima, ribarima i sektoru akvakulture osigurati potrebnu financijsku pomoć i aktivaciju dostupnih tržišnih mehanizama kako bi im se pomoglo u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom. Pod vodstvom hrvatskog predsjedništva te brzom i koordiniranom akcijom svih institucija potrebne mjere su u vrlo kratkom roku stupile na snagu.
 
Prošli tjedan je u Službenom listu Europske unije objavljena posljednja u nizu uredbi iz paketa COVID-19 mjera i to samo osam tjedana od početnog prijedloga Komisije. Radi se o posebnim mjerama za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a kao odgovor na posljedice krize u poljoprivrednom sektoru uzrokovane COVID-19 pandemijom.
 
„Ovu Uredbu navodim kao primjer solidarnosti i razumijevanja među državama članicama, ali i svim institucijama jer je politički dogovor postignut u iznimno kratkom roku, a podršku kompromisnom prijedlogu teksta koji je predložilo Predsjedništvo dale su i one države članice čiji poljoprivrednici od ove mjere neće imati koristi jer su sredstva iz njihovih Programa ruralnog razvoja već iskorištena.“ - naglasila je ministrica Vučković.
 
U popodnevnom dijelu video sastanka povjerenik Europske komisije Virginijus Sinkevičius predstavio je posljednju komunikaciju Europske komisije koja svake godine u lipnju predstavlja podlogu za pregovore o ribolovnim mogućnostima za sljedeću godinu, a koji se odvijaju u okviru Vijeća u drugom dijelu godine. Povjerenik je ministre informirao i o problemu usputnog ulova zaštićenih vrsta.
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kolege nadležne za ribarstvo o statusu interinstitucijskih pregovora za novi Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, reviziji Uredbe o kontrolama u ribarstvu, te svim ostalim zakonodavnim aktima.
 
„Danas, kada sam kolegama ministrima predstavljala naša postignuća i kada sam čula njihovo objektivno mišljenje o našem radu, istinski sam ponosna na sve što smo uspjeli postići u ovim vremenima punim izazova. Bili smo primorani kreirati nove metode, pokretati nove kanale komuniciranja i nove načine donošenja odluka. Palicu preuzima Savezna Republika Njemačka, a formaciju Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva vodit će njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner  koja je u Zagreb došla kako bismo osobnim susretom obilježile taj trenutak. Naši timovi posljednjih tjedana usko surađuju i s punim povjerenjem mogu reći da je ta suradnja bila vrlo uspješna te da će prijenos posla između timova glatko proći. Iako Njemačke institucije imaju veliko iskustvo u poslovima predsjedanja koje su s nama u više navrata nesebično podijelile, znamo koliko je teško raditi i planirati u uvjetima velike neizvjesnosti i stoga im želimo puno sreće, strpljenja i fleksibilnosti u idućih šest mjeseci.“ – zaključila je ministrica Vučković.
 
Sutra, 30. lipnja 2020. godine, posljednjeg dana Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije  očekujemo postizanje političkog dogovora, odnosno sporazuma o zajedničkom razumijevanju našeg pregovaračkog tima i Europskog parlamenta  oko prijelaznih odredbi Zajedničke poljoprivredne politike koja će se primjenjivati do stupanja na snagu nove Zajedničke poljoprivredne politike.
 
Postizanjem dogovora o prijelaznim pravilima bit će osiguran kontinuitet provedbe Zajedničke poljoprivredne politike po sadašnjim pravilima čime će korisnicima biti pružena pravna sigurnost u pogledu njihovih legitimnih očekivanja, a nacionalnim administracijama ostavljeno dovoljno vremena da se pripreme za provedbu reformirane Zajedničke poljoprivredne politike koja će uključiti i elemente Europskog Zelenog plana.
 
Za poljoprivredne proizvođače to konkretno znači pravnu sigurnost i nastavak provedbe mjera bez zastoja zbog nesigurnosti koje su prouzrokovane dugotrajnim pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira i reformskog paketa uredbi Zajedničke poljoprivredne politike, a koji traju još od sredine 2018. godine. 
 
To je važno i u kontekstu oporavka sektora od krize uzrokovane COVID-19 pandemijom jer će se nastaviti s ulaganjima u poljoprivredni sektor, lokalnu infrastrukturu i razvoj ruralnih sredina.
 
„Poljoprivrednici trebaju siguran i stabilan sustav, trebaju pravovremene informacije o mogućnostima koje će imati na raspolaganju i temeljem kojih će planirati svoju proizvodnju i svoj odnos sa tržištem. Nismo dopustili da nam nove okolnosti posluže kao izgovor za neodrađen posao. Naprotiv, prihvatili smo to kao izazov i priliku da dokažemo da se dobrom voljom, predanim radom i otvorenošću za suradnju može postići veliki uspjeh. Koristim priliku zahvaliti svim državama članicama, kolegama iz Komisije kao i iz Parlamenta koji su zajedno s našim timom radili na ovom zakonodavnom aktu i prepoznali važnost brzog djelovanja jer naši poljoprivrednici nemaju vremena čekati. Hvala svima.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.