Održana svečanost uručenja majstorskih diploma, zamjenik župana Paljak istaknuo duboku važnost te tradiciju obrtništva

Održana svečanost uručenja majstorskih diploma, zamjenik župana Paljak istaknuo duboku važnost te tradiciju obrtništva

U Skupštinskoj dvorani  Županijske palače održana je svečanost podjele diploma majstorima koji su prošli tečaj obuke te položili ispit kod Obrtničke komore Varaždinske županije, a svečanost su svojim prisustvom uveličali zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Robert Dukši, tajnica Obrtničke komore Varaždinske županije Ilonka Zrnić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek. Ukupno dvadeset i sedmero polaznika steklo je uvjerenje o položenom majstorskom ispitu za zanimanje automehaničar, krojač, kuhar, soboslikar-ličilac, instalater grijanja, frizer te elektroinstalater temeljem kojih će svoje novo stečeno majstorsko zvanje moći upisati u radne knjižice. Na svečanosti su dodijeljene i povelje, priznanja te zahvalnice uspješnim, uglednim te zaslužnim obrtnicima koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva, a svojim radom doprinijeli unapređenju cehovskog  i strukovnog rada. Čestitavši svima, zamjenik župana Paljak istaknuo je duboku važnost, ali i samu tradiciju obrtništva u ovome kraju.

-Varaždin je oduvijek bio obrtnički grad, a kada govorimo o obrtništvu tada ne mislimo na klasičan biznis, nego na posao koji se razvija u krugu obitelji i prenosi se, ako je to moguće na slijedeće generacije. Bitna karakteristika obrtnika je potreba za udruživanjem. Nekada su to bile bratovštine i cehovi, a danas imamo komoru koja zapravo baštini tu povijesnu tradiciju. Želim istaknuti kako naša Županija potencira zanimanja koja nam nedostaju, suradnja s Obrtničkom komorom kao i Gospodarskom komorom je jako dobra. Opet smo pogodili s novim programima za zanimanja koja nedostaju na našem tržištu i već vidimo rezultate. – naglasio je zamjenik župana.

Potpredsjednik Obrtničke komore Robert Dukši također je uputio čestitke, dok je tajnica Obrtničke komore Ilonka Zrnić rekla kako su majstorski ispiti najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima.

-Ispiti su priznati na državnoj razini, a položenim ispitom  se stječe titula majstora te to omogućuje otvaranje obrta ili rad kod nekog drugog obrtnika. Osobe s položenim majstorskim ispitom mogu biti i mentori, a majstorski ispit se može polagati za ukupno šezdeset i dva zanimanja - naznačila je Ilonka Zrnić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.