Kvart ga slavi, a policija ga privela: Pustili su me jer internet gori, bijesan sam

Kvart ga slavi, a policija ga privela: Pustili su me jer internet gori, bijesan sam

Zagrepčanin Tihomir Blagus je postao poznat nakon što se društvenim mrežama proširilo da je svoj kvart Trnje, kažu, spasio provalivši u objekt ustave odvodnog kanala Kuniščak ručno podigavši branu zbog čega je voda iz poplavljenih dvorišta i ulica otekla u Savu. Iste večeri zajedno su sanirali štetu od poplave i feštali, a već sutradan privela ga je policija. Hrvatske vode prijavile su naime da im je netko provalio u ustavu.

Blagus je za HTV ispričao što se točno dogodilo u petak uvečer, kada su zagrebačke ulice i trgovi završili pod vodom.

- To je bilo u petak, zapravo ne znam oko koliko sati. Kažu da je bilo oko 22.30, ja sam već zaspao. Kako sam došao s posla, bio sam malo umoran i ranije sam zaspao. Dotrčala je mama, koja živi u dvorištu sprijeda. Rekla mi je da voda šiklja u kupaonici i po dvorištu. Prvo je nisam ozbiljno shvatio. A onda sam zakoračio iz svoje sobe - i bućnem u vodu! Po dvorištu je tada već bilo oko 15 centimetara vode. Utrčao sam u kuću i isključio hladnjak, stroj za pranje odjeće, aparate, prisjeća se.

Dotrčao je do ceste da vidi što se događa. Zatekao je susjede, koji su do tog trenutka već nazivali neke službe. Ustanovili su odakle voda dolazi.

Kakva je opasnost prijetila kvartu, najbolje pokazuje snimka koju je objavio Domagoj Vorberger, također Trnjanin, na Facebooku iste večeri:

Voda je izbijala iz šahtova, a susjeda se sjetila da se to isto dogodilo prije sedam godina, kada su provalili u ustavu i otvorilii branu.

U mraku i vodi, počeli su se probijati do ustave. Od jačine struje Domagoj je izgubio i natikaču. Sjekirom su razbili prozor. Da se ne posijeku, pomogla je debela jakna. Provukavši se kroz prozor, Tihomir je shvatio da je i ustava poplavljena. Ugledao je kutiju i četiri žice koje su ulazile u vodu.

- Bilo me je strah, nisam znao što napraviti jer nisam si baš inače najbolji sa strujom. Kako je bila panika i nisam znao što napraviti, kako ispitati struju, stavio sam nožni palac u vodu da vidim ima li struje, je li pod naponom - smije se sada sam sebi.

- Kada sam vidio da nema struje, spustio sam se dolje. Ručka za automatsko podizanje brane nije radila. To su trebali popraviti prije sedam godina, ali nisu, nastavlja.

Teškom mukom ručno je podigao branu - i voda se u roku od 10 minuta s ulice i iz dvorišta povukla.

Susjedi su bili zahvalni, nakon toga su - kaže - izbacili vodu iz mamine kuće - i feštali kod njega.

Sljedeći dan hladan tuš - privela ga je policija. Prepričao nam je i kako je to izgledalo:

- Prolazi neki čovjek, kaže mi gore ti je policija, da Hrvatske vode rade prijavu za tužbu. U razgovoru s policijom doznaje da su ih doista poslale Hrvatske vode - da snime provalu koja se dogodila noć prije.

- Ja sam provalio - priznao im je Tihomir odmah i počeo ih snimati, dok su oni snimali ustavu. Policajac mu je, kaže, izbio mobitel iz ruke rekavši mu da ga ne smije snimati. 

- Onda smo se malo tu naguravali, stavili su mi lisice i otpeljali u policiju, kaže nam.

U policijskoj postaji Trnje proveo je oko tri sata. Bili su, kaže, korektni prema njemu, a onda su ga pustili zbog prevelikog pritiska javnosti.

- Internet gori, dobili smo naredbu da te pustimo, rekli su mi.

Zbog privođenja je, kaže, bijesan.

- Onaj tko je trebao raditi svoj posao nije ga odradio, zaključuje.

A Zagrepčani sve učestalije postavljaju si retoričko pitanje: Pa kad će više gradonačelnik Milan Bandić konačno podnijeti ostavku, jer mnogima je, očito, dosta njegove samovlade.

Izvor: HRT

Pogledajte razgovor:



 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.