Alkar Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke

Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica kojemu je ovo prva pobjeda u karijeri u natjecanju Alke. Skupio je ukupno sedam punata, a u sridu je pogodio u drugoj trci. Slavodobitnik Zorica alku trči već dvadesetak godina a dosad je osvojio četiri bare i tri čoje. U današnjoj je utrci jahao na konju imenom Hope (nada) kojeg mu je posudio prijatelj s obzirom na to da se njegov ozlijedio.

U prvoj trci četiri su alkara pogodila u sridu. Ivica Filipović Grčić, Ante Runje, Frano Talaja i Nenad Marić u nastavak natjecanja ušli su s tri punta. Nakon druge trke vodstvo je preuzeo Ivo Zorica s ukupno pet punata, slijedili su ga Josip Čačija, Marić, Talaja i Alen Poljak s četiri punta.

U treću trku ušla su dva alkara manje, njih petnaestoro. Nakon što su debitant Martin Šušnjara i Marić skupili šest punata, na vrh se vratio Ivo Zorica s pogotkom u 'u dva', odnosno ukupno sedam punata.

Nastupilo je svih 17 alkara koji su se prethodna dva dana natjecali u Bari i Čoji. Za razliku od Bare, koju prate brojni Sinjani, i Čoje, kada im se pridruže mještani susjednih mjesta, za Alku se tradicionalno u Sinj stiže iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta. Među običnim pukom tamo stižu i brojni političari, ali i poznate osobe. Uživa se u bogatim delicijama sinjskog i cetinskog kraja.

Alkari su u prvoj trci pogodili solidnih 27 punata od čega četiri puta "u sridu". U drugoj trci gađali su slabije i pogodili 21 punat, pritom dva puta "u sridu", dok su u trećoj trci, u kojoj su izostala dva alkara koji nisu imali izgleda biti slavodobitnici, pogodili svega 17 punata sa svega jednim pogotkom "u sridu".

Viteško alkarsko društvo je slavodobitnika nagradilo slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokrovitelj Alke, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Zlatnu plaketu Alke dobio je alkarski momak slavodobitnika, dok je od predsjednika Milanovića dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom te jataganom.

Izvan Sinja, Alka se trčala četiri puta i to u Splitu 1832., u Beogradu 1922., u Zagrebu 1946. i u Vukovaru 2017. godine. Najdugovječniji alkarski vojvoda je bio Vicko Grabovac s 28 zapovijedanja alkarskom feštom, potom Bruno Vuletić koji je bio vojvoda 21 put i Ivan Vuletić 17 puta.

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. Na Alci može najmanje sudjelovati 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke skupi najviše punata. Svaki pogodak u sridu slavi se oglašavanjem limene glazbe i pucnjima iz mačkula, odnosno starinskoga topa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.