Sveta Luce i Djed Božićnjak razveselili mališane na Adventu u Splitu

Sveta Luce i Djed Božićnjak razveselili mališane na Adventu u Splitu

Radost treće adventske nedjelje osim svjetlošću svijeće u Đardinu, obilježena je i dječjim osmjesima te uzbuđenjem radi posjete omiljene svete Lucije i svima dragog Djeda Božićnjaka. Oko podneva, ovaj čarobni duo spustio se do adventske pozornice, pozdravio okupljena ozarena lica te podijelio slatke poklone svima koji su se zatekli ispred bine. Svoj nastup je, za one nešto starije, potom nastavila splitska grupa Providenca.

Sv. Lucija ima posebnu poveznicu sa Splitom. Njena kripta nalazi se u splitskoj katedrali svetog Dujma čija je bila suvremenica, a još je zanimljivo da se upravo ona smatra jednom od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana. Prema tradiciji, slavlje svete Lucije započinje večer prije, 12. prosinca, misom na kojoj se blagoslivlja voda u zdencu koju vjernici nose kućama radi njenih čudotvornih svojstava. U Splitu i okolici spomendan sv. Lucije obilježava se darivanjem djece, a mnogi od nas upravo tada sade božićnu pšenicu koja će upotpuniti blagdanski ugođaj.

Pored mnogih običaja koji se za nju vezuju, životna priča ove zaštitnice slijepih i slabovidnih također je zanimljiva. Pretpostavlja se da je rođena u Sirakuzi oko 280. godine što znači da je bila suvremenica biskupa Dujma i cara Dioklecijana. Nakon oboljenja majke Eutihije molila je za njezino ozdravljenje na grobu svete Agate, a prema predaji, Agata joj se ukazala i rekla da će joj majka ponovo biti zdrava te predvidjela Lucijin skorašnji mučenički kraj života. Nakon ovoga događaja, Lucija je svoj kratki život posvetila vjeri, a sve imanje podala siromasima.

Kao i život svete Lucije, i koncept Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, baziran je na emocijama mira, nade, radosti i ljubavi koje nam donose četiri adventske svijeće. Prvoga tjedna Adventa upalili smo prorokovu svijeća uz nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja. Drugom svijećom približili smo se tome danu kroz simboliku mira i opraštanja u betlehemskoj svijeći. Treća, pastirska svijeća, danas donosi radost i veselje, dok posljednja svijeća anđela simbolizira ljubav.

Božićni ugođaj u Splitu od jučer je obogaćen i jaslicama u kapeli svetoga Arnira, a večeras će ga ojačati i Betlehemsko svjetlo u splitskoj katedrali. Od ponedjeljka će na Marmontovoj ulici biti postavljena izložba fotografija „Okreni na ljubav“ te nas očekuju i brojna kulturna događanja u svojem online izdanju - priopćila je TZ grada Splita.

Za sve najnovije informacije i nadolazeće događaje posjetite web stranicu Turističke zajednice grada Splita, Facebookovu stranicu Visit Split, Twitterov profil visitsplit i Instagramov profil visitsplit.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.