Ljubav kao temeljna vrijednost obilježila je aktivnosti Adventa u Splitu

Ljubav kao temeljna vrijednost obilježila je aktivnosti Adventa u Splitu

U 2020. godini, više nego ikada bila je važna iskonska povezanost između ljudi kako bismo se nosili s neizvjesnom svakodnevicom kojoj su mnogi diljem Hrvatske još uvijek izloženi. Upravo je to bila i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split je postao izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada nam je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja.

Ljubav kao glavna misao ove se godine na Adventu mogla primijetiti i u nizu humanitarnih gesti, pa je on tako započeo i završio velikodušnim donacijama. Prije samoga početka, Turističko vijeće Turističke zajednice grada Splita novac predviđen za klizalište u Đardinu prenamijenilo je u kupnju pet novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 za splitski KBC, a na samome kraju, Grad Split odlučio je sva sredstva za novogodišnji vatromet preusmjeriti za pomoć područjima Sisačko-moslavačke županije, stradalima u potresu.

Kako i priliči, Advent je otvoren tradicionalnim sjajem prve adventske svijeće nade u Đardinu, a narednih su se tjedana na velikom adventskom vijencu palile svijeće simbolizirajući mir, radost i ljubav. Jedan od najupečatljivijih dijelova Adventa u Splitu bile su i vizualne atrakcije na čak tri lokacije u gradu. Na Rivi su prikazivane atraktivne multimedijalne projekcije WaterScreen na moru i WaterWall na Fontani, a zatim i multimedijalna 3D mapping atrakcija na bedemu Trga Gaje Bulata.

Advent u Splitu dokazao je kako nas ljubav može spojiti čak i kada smo u potpunosti odvojeni, pružajući nam praćenje manifestacija te glazbenih i kazališnih izvedbi uživo. Tako se svake adventske nedjelje uživo putem YouTubea prenosio i popularni Gastroadvent, donoseći spoj turizma, blagdanskog duha i zdrave mediteranske kuhinje u domove, a vrhunske gastronomske delicije prezentirao nam je i Festival Split Gourmet Expo objedinjujući 15. Biser mora i 6. Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Za djecu je, u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka, organiziran online prijenos predstave Snjegović Poštar i to na sam Badnjak. Istoga dana, ljubitelji klasike mogli su uživati u prijenosu nastupa sastava Music Forever koji je organizirala TZ grada Splita, a još se uvijek može poslušati ovdje. Na samome kraju 2020. uživali smo i u jazz zvucima dua Sara & Jappa koji su svoj nastup posvetili stanovnicima Petrinje, Siska i okolnih naselja pogođenih u razornome potresu toga dana. Kao božićni poklon, splitski HNK i TZ grada Splita omogućili su građanima besplatne ulaznice za čak dvije izvedbe predstave Laponija.

Neizostavan su dio Adventa i božićne jaslice, koje su Splitu ovoga Božića krasile kapelicu sv. Arnira sve do danas. U posebnom ozračju Došašća, uz pomoć Splitskog skautskog zbora, u splitsku katedralu sv. Dujma ovoga Adventa ponovno je pristiglo i Betlehemsko svjetlo, dok su sreća, ljubav i izmjenjivanje nježnih emocija na ulicama Splita bili glavni motivi izložbe fotografija „Okreni na ljubav“ u kojoj smo uživali prolazeći Marmontovom ulicom. Na raznovrsnom glazbenom programu vikendima na Rivi nisu bili zaboravljeni ni oni najmlađi. U sklopu dječjeg programa, Rivom su prošetali sv. Luce i Djed Božićnjak koji su mališanima podijelili darove i zaželjeli sreću poštujući sve epidemiološke mjere i potrebnu distancu.

Mališani su ove godine uživali i u poklonima svetoga Nikole koji se osuvremenio te, putem društvenih mreža, dodijelio slatke poklon pakete malim umjetnicima i umjetnicama s područja grada i okolice Splita. Također, jednim emotivnim opisom najljepše božićne uspomene u akciji Zagrli srcem, dječji dom Maestral primio je donaciju od 5.000 kuna od Turističke zajednice grada Splita i autorice teksta. Još jedan atraktivan natječaj bio je onaj pod nazivom Sandučići lijepih želja te osvojiti tri vrijedne glavne nagrade i tri utješne. Na društvenim mrežama Adventa u Splitu pratili smo i tri kruga nagradne igre Fotografiju odvoji i ručak osvoji u sklopu koje je čak troje kreativaca nagrađeno poklon bonom za dostavu u vrijednosti od 250,00 kuna.

Jedna od najljepših priča ovogodišnjeg Adventa u Splitu zasigurno je akcija Cima ljubavi kojoj se još uvijek možete pridružiti. TZ grada Splita u suradnji s Modrim kavezom, Facebook grupom u kojoj su okupljeni brojni pomorci i zaljubljenici u more i brodove, pozivala je splitske pomorce i njihove obitelji da u svoj rodni grad šalju video materijale s porukama o vlastitom doživljaju blagdana koje nerijetko provode na brodu. Svoje materijale u trajanju od 30 sekundi možete slati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., u inbox Facebook stranice Modri kavez, kao i u inbox Facebook stranice Visit Split.

Cjelokupni koncept ovogodišnjeg Adventa u Splitu bio je baziran na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena čiji je plamen istaknut čak i na logotipu. Temeljna vrijednost utkana u sve aktivnosti, ljubav, spajala je ljude na različitim dijelovima svijeta, pomogla nadići sve izazove, a najbolje se iskazivala brigom za druge i za sebe, kako bismo već sljedeći Božić dočekali svi zajedno.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.