Predsjednik Milanović o Miki Tripalu: Bio je jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli

Predsjednik Milanović o Miki Tripalu: Bio je jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na znanstvenom skupu „Kakva Hrvatska? Miko Tripalo (1926-1995)“ koji je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Tvrtka Jakovine te uvodne riječi Slavena Ravlića, predsjednik Milanović se u svom govoru prisjetio povezanosti svoje obitelji s Mikom Tripalom i riječi koje je slušao o njemu. „Kasnije sam o Tripalu slušao isključivo pozitivne stvari, stvari koje ima možda jedini čovjek u politici takvog kalibra, takvog dometa. Miko Tripalo je uživao poštovanje, ono o čemu svi žudimo i čeznemo kao ljudska bića“, rekao je Predsjednik Republike.

Govoreći o životu u prošlom stoljeću u okolici Sinja i Dalmatinskoj zagori, u kojoj je odrastao Miko Tripalo, predsjednik Milanović je između ostalog rekao: „Mi volimo idealizirati i gledati kroz neku posebnu optiku svoju prošlost, međutim, naša je prošlost, prošlost naših pokrajina već tada bila zadana. Odrastati i formirati se kroz nekoliko koljena u ambijentu kao što je Sinjski, u obitelji kao što je Tripalo, živite tu politiku, prolazite kroz razvojne faze, prvo narodnjaka, onda u stvari demokrata. Tu niče jedan Miko Tripalo, kao mladi ljevičar, skojevac, partizan i kasnije jedan od onih aristokrata duha hrvatskog naroda, aristokracije koja nema veze s novcem i porijeklom“, istaknuo je Predsjednik.

Predsjednik je istaknuo kako je Hrvatska sretna što je u svom vodstvu, u prošlom stoljeću, imala ljude kakav je bio Miko Tripalo. „Jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli, čovjek prilično imun na materijalno koji je uvijek radio na sebi“, zaključio je predsjednik Milanović.

Znanstveni skup zamišljen je da se detaljnije bavi prilikama u Dalmaciji i Sinju, prije Drugog svjetskog rata, u doba Tripalovog djetinjstva, njegovo sudjelovanje u NOB-u, vrijeme kada je predsjednik Narodne omladine Jugoslavije, potom politički zenit karijere u Zagrebu šezdesetih i Hrvatsko proljeće. Posebno izlaganje odnosilo se na disidentstvo i raspad Jugoslavije te prve godine višestranačja, kada je Miko Tripalo zastupnik u Saboru i važna figura u političkom životu.

Uz predsjednika Milanović bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.