Milanović u Barbanu: Ovo što radite je čuvanje baštine

Milanović u Barbanu: Ovo što radite je čuvanje baštine

Predsjednik Republike Zoran Milanović nazočio je programu 46. „Trke na prstenac“ u Barbanu te u prigodnom obraćanju, kojim je otvorio trku, poručio kako ovaj događaj drži ozbiljnim. „Držim do njega i uvijek se pitam što se tu događalo 1693. godine kada je prvi puta zabilježeno da se trčala trka. To su godine kada su se za neku drugu bitku okupljali i naši preci u Sinju. Ovdje je to bilo puno mirnije, opuštenije, ljepše i tako neka ostane“, poručio je predsjednik Milanović.

 „Tu nema nikad slutnje sukoba nego samo slutnja zabave, dobrog provoda i uspješne turističke sezone. Ovo što radite čuvanje je baštine. To je puno lakše reći nego napraviti. Svaka zajednica, svako društvo, svaka kultura pa tako i ova istarska, kao i hrvatska, nacionalna, počiva na jednom tihom paktu, nepisanom dogovoru između onih koji su mrtvi, nas koji živimo i onih koji još uvijek nisu rođeni“, rekao je predsjednik Milanović.

 Poručio im je da čuvaju i njeguju baštinu, ali da se prije svega dobro zabave. „Imajte oštro oko, budite uspješni, pazite kako jašete. Tko god misli da je ovo lako, grdno se vara. Ovo je jako teško i iza ovoga stoje sati vježbe“,  poručio je Predsjednik proglasivši 46. „Trku na prstenac“ otvorenom.

 Osim predsjednika Milanovića u Barbanu su bili bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anton Kliman, ministrica turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade RH Nikolina Brnjac, župan Istarske županije Boris Miletić te načelnik Općine Barban i predsjednik Društva “Trka na prstenac” Dalibora Pausa.

Trka na prstenac je konjička manifestacija u kojoj pravila nalažu da natjecatelji moraju u tri utrke, u punom galopu ispod 12 sekundi, savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom. Predsjednik Republike ovogodišnjem slavodobitniku Luki Kancelaru uručio je glavni poklon, prijelazni štit te repliku bodeža s posvetom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.