Breznički Hum slavi svog zaštitnika: Blagdan Svetog Martina biskupa i Dan općine uz covid mjere

Breznički Hum slavi svog zaštitnika: Blagdan Svetog Martina biskupa i Dan općine uz covid mjere

Sinoćnjom je svečanom sjednicom općinskog vijeća općine Breznički Hum započelo ovogodišnje obilježavanje blagdana župe Svetog Martina biskupa i Dana općine Breznički Hum. Svečanosti su nazočili saborski zastupnici Natalija Martinčević i Predrag Štromar, varaždinski župan Anđelko Stričak, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić, načelnici i gradonačelnici susjednih i prijateljskih općina i gradova, vijećnici općinskog vijeća Brezničkog Huma, gospodarstvenici i prijatelji ove općine kao i brojni predstavnici policije, tvrtki i udruga. Sjednici su nazočili i gosti iz prijateljske općine Joseni u Rumunjskoj predvođeni njihovim zamjenikom načelnika Laszlom Bege.


Nazočne na sjednici je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Marko Fišter, koji je okupljene pozvao na minutu šutnje za sve preminule vijećnike i one koji su svoje živote dali za Domovinu, nakon čega je načelnik Općine Zoran Hegedić podnio izvještaj o radu Općine u protekloj godini.
- Usprkos svemu općina Breznički Hum u proteklom je razdoblju funkcionirala bez poteškoća i u uobičajenom ritmu provodeći sve svoje zakonom predviđene obveze kao i projekte koji se odnose na održavanje i investicije u infrastrukturu, društveni, kulturni i sportski život te suradnju s lokalnim institucijama - od škole do crkve. Na završetku ove godine posebno bih želio zahvaliti našim udrugama i pojedincima koji su vrijedno radili na promociji kulturno-tradicijske baštine i stvaralaštva. Kroz zimske mjesece 50-tak se naših domaćica organiziralo uz vodstvo gđe Darinke Andrašek, te su na poseban način nastavile zajedničku tradicijsku manifestaciju ,,Starinski žmaki” sakupivši više od 150 različitih starinskih recepata te ih uobličivši u jednu od najbolje pripravljenih starinskih kuharica s našega područja. Time smo od zaborava spasili jedan dio naše bogate tradicije - naglasio je načelnik Hegedić.
- Osim kulturnih aktivnosti, posebno mjesto pripada Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šćepanje koje je ove godine obilježilo svoju vrijednu i vrlo uspješnu 70. obljetnicu. Tom prilikom smo dodatno opremili naše vatrogasce pribavivši novo pick-up vozilo za hitne intervencije te tako povećali operativnu sposobnost naših vatrogasaca, a koje smo ovom društvu predali na korištenje na proslavi njihova velikog jubileja. Pripadnici DVD-a Šćepanje ove su godine posebno nagrađeni odličnim plasmanom na državnom vatrogasnom natjecanju održanom u Varaždinu – istaknuo je Hegedić.
U ime općinskih i gradskih vlasti okupljenima se obratio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, nakon čega je okupljene pozdravio varaždinski župan Anđelko Stričak, dok je u ime saborskih zastupnika govorio Predrag Štromar te zamjenik načelnika prijateljske općine Joseni u Rumunjskoj Laszlo Bege.

Zahvalnice za doprinos i promicanje ugleda općine Breznički Hum ove su godine uručene DVD-u Šćepanje, orkestru limene glazbe Sveti Martin, Udruzi za kulturu Humščak i Vinariji Šafran, te pojedincima dr Boženi Kožić, mr Darinki Andrašek, Josipu Šafrancu, Ružici Šafranec Kišur, Karli Hegedić, mag theo Robertu Ivančanu, Ivici Nemecu, Marijanu Sekovaniću, Branku Mataku, Zvonimiru Gažiću i vlč. Josipu Vragoviću. Godišnje pak su nagrade primili učenici Sebastian Tukač, Emanuel Tukač i Sven Tomašek, a u ime nagrađenih okupljenima se obratio Josip Šafranec.


Obilježavanje Dana općine Breznički Hum nastavlja se današnjom promocijom Humskog vjesnika u prostorima Vatrogasnog doma, a potom i pjesničkom večeri te najavom postavljene Izložbe Geofolk svjetski poznatoga i priznatog rumunjskog fotografa Davida Botonda, kojem je pred 2 dana u sjedištu Europske Unije u Bruxellesu uručena vrijedna nagrada European Citizen Award za platformu Geofolk.
Ova se jedinstvena i nadasve zanimljiva izložba narodnih nošnji iz cijeloga Svijeta može razgledati u sklopu obilježavanja Dana općine Breznički Hum tijekom dolazećeg vikenda na otvorenom prostoru kod osnovne škole. Rumunjski će fotograf Botond istovremeno upriličiti fotografiranje hrvatskih narodnih nošnji koje će mu za ovu priliku upriličiti folklorna društva Varaždinske županije uz pomoć varaždinskog Centra tradicijske kulture i nekoliko hrvatskih KUD-ova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.