Predsjednik Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu: Sve više ćemo se morati rukovoditi svojim interesima, a onda solidarnošću

Predsjednik Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu: Sve više ćemo se morati rukovoditi svojim interesima, a onda solidarnošću

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

 Na svečanosti održanoj u Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ predsjednik Milanović rekao je kako danas sudjeluje na obilježavanju tridesete obljetnice postojanja dviju hrvatskih institucija, Hrvatske narodne banke i Hrvatskog vojnog učilišta.

 „Došao sam iz institucije koja je jutros obilježavala svoju tridesetu godišnjicu – to je Hrvatska narodna banka. Ta trideseta godišnjice baš i nije prava, jer ta je institucija postojala i ranije. Ova vaša i naša nije postojala, ona je nastala u vrtlogu rata i stvaranja države. I ona je potpuno nova i u tom smislu potpuno naša“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako te dvije institucije, nakon trideset godina hrvatske države, predstavljaju i jesu jedine dvije institucije koje su svoj posao radile dobro, časno i kvalitetno. „Od te dvije institucije jedna je novčarska i uživa reputaciju, ali ne i ljubav. Ova druga, vaša i naša Hrvatska vojska je posebna, ona je samo naša, služi za obranu naše zemlje i služila je kada je bilo najteže i nju građani i narod uvažavaju i vole. Te dvije institucije, ta dva stupa, čine ono dobro i kvalitetno u hrvatskoj državi“, rekao je Predsjednik.

 Najavio je svoj službeni posjet Republici Kosovo kazavši kako, između ostalog, ide posjetiti naše vojnikinje i vojnike. „Koji su tamo zato što je to naša odluka. Nikakva solidarnost, nikakva sila nas tamo nije natjerala, to je naša odluka i naša procjena da je to za nas dobro, da je dobro za regiju. Sve više ćemo se morati rukovoditi prije svega svojim interesima, a onda solidarnošću“, dodao je predsjednik Milanović istaknuvši kako je NATO obrambeni savez koji mora paziti na to da svojim širenjem i porukama ne kreira nove krize.

 Promoviranim polaznicama i polaznicima poručio je da imaju na što biti ponosni te da su odabrali težak posao hrvatskih vojnika u državi koja je članica NATO-a i Europske unije. „Želim vam mirne i dinamične godine. Uzbudljive, u kojima ćete raditi na sebi, graditi se. Borimo se za europske vrijednosti, ali prije svega prepoznajmo što su to naše, opće ljudske vrijednosti i hrvatski interesi. To je okvir u kojem želim da živimo, radimo i djelujemo. Ovo je časna ustanova i vrhunska institucija hrvatske države, koja je nastala u nemogućim uvjetima i koju je stvaralo malo dobrih ljudi“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović.

 U povodu Dana Hrvatskog vojnog učilišta predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o promicanju djelatnih časnica i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin brigadira psihološke struke promaknut je pukovnik Dalibor Mesić, u čin pukovnika pješaštva bojnik Ivan Radoš, u čin kapetana fregate pomorstva kapetan korvete Jakša Mišković, u čin pukovnika inženjerije bojnik Marko Šimić, u čin pukovnika veze bojnik Ivan Krezić, u čin pukovnika vojno-obavještajnog roda bojnik Petar Kažimir, u čin kapetana fregate tehničke službe kapetan korvete Tino Sumić, u čin pukovnika prometne službe bojnik Hrvoje Mikšik, u čin pukovnika geoinformacijske struke bojnik Emil Banek, u čin pukovnice financijske struke bojnica Jasminka Šoić, u čin bojnice pješaštva promaknute su satnica Jelena Gudelj i satnica Marijana Maljak, u čin bojnika pješaštva satnik Mislav Kranjčec, u čin bojnika inženjerije satnik Krešimir Sudarić, u čin kapetana korvete motrenja i navođenja poručnik bojnog broda Toni Juretić, u čin bojnika vojno-obavještajnog roda satnik Ivan Novokmet, u čin kapetanice korvete tehničke službe poručnica bojnog broda Ana Bulat, u čin bojnice intendantske službe satnica Klaudija Matijević, u čin natporučnice pješaštva promaknute su poručnica Ivana Cvitković i poručnica Sanja Rožanković Sadiković, u čin natporučnika pješaštva poručnik Dino Bajac te u čin natporučnika inženjerije poručnik Anto Tomić.

 Na svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, uručio je rektorovu nagradu za individualni, znanstveni i umjetnički rad najboljoj studentici pr Anđeli Matković, a zapovjednik Kadetske bojne stn Dinko Frajzman uručio je prijelaznu Kadetsku sablju najboljem polazniku 15. naraštaja kadeta nnr Josipu Lukincu.

 Uz predsjednika Milanovića na svečanom obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

          

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.