Predsjednik Milanović: Zelena transformacija mora postati način života i svijesti

Predsjednik Milanović: Zelena transformacija mora postati način života i svijesti

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na otvorenju konferencije pod nazivom „Hrvatska kakvu trebamo – Zelenim razvojem protiv klimatske krize“ na kojoj je poručio da zelena transformacija mora postati način života i svijesti. 

 Večernji list i Veleposlanstvo Države Izrael zajednički su organizirali konferenciju povodom 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Države Izraela kako bi na jednom mjestu okupili stručnjake raznih profila iz obje države, znanstvenike, tehnološke stručnjake, kreatore javnih politika, ekološke aktiviste i gospodarstvenike, da  kroz konstruktivnu raspravu i stručna predavanja podignu svijest široke hrvatske javnosti o opasnostima klimatske krize i potrebi da se ona prevlada.

 U svojem obraćanju predsjednik Milanović kazao je da je on kao predsjednik sa zelenom politikom i transformacijom krenuo vrlo ambiciozno. „Hrvatska je zemlja koja živi od usluga i turizma, ljepote i čistoće, posjećuju nas ljudi koji imaju drukčije interese nego prije pedeset godina i puno više kriterije. Zelena transformacija mora postati način života i svijesti“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši da je zapadni svijet neusporedivo čišći, uredniji i zdraviji nego što je bio u vrijeme njegovog dječaštva.

 „Srednja klasa je nabujala, pritisak je na resurse i taman kada smo pomislili da dolazi 'novi vrli svijet', prije ovog rata u Ukrajini, Europska komisija se počela malo okretati u pogledu klasifikacije plina, nuklearne energije. To je izazvalo nervozu u nekim europskim državama. Europska komisija je shvatila da nećemo tako brzo svi voziti električne automobile jer je to nemoguće, da će automobili na unutarnje sagorijevanje biti među nama još godinama. I ako to sažmeš i shvatiš, onda si prepoznao problem i možeš na njemu raditi. Ako se zanosiš time da ćemo svi imati električne aute sutra, nećemo. To je cijeli niz problema koje moramo prihvatiti da postoje“, rekao je Predsjednik.

 „Ovo je vrsta umjetnosti u kojoj su potrebne čvrste, jasne i dugoročne mjere, ali i svijest da to ne ide na silu preko noći. Ako to shvatimo, napravit ćemo nešto za generaciju koja dolazi“, istaknuo je predsjednik Milanović te najavio kako će organizirati da u sljedećih godinu dana na zgradi Ureda predsjednika budu sunčane elektrane dodavši da je „mala korist od toga ako to ne preplavi cijelu državu“.

 Predsjednik Milanović osvrnuo se i na korištenje plina kazavši da on neće nestati preko noći. „Hrvatska ima neke izvore plina, to je sve manje i manje, moramo se oslanjati na uvoz, imamo LNG terminal, dakle mi smo na sigurnom, ali Njemačka nije. Njemačka je svoju politiku bazirala na bliskim odnosima s Rusijom, dvadeset godina i to se ne može promijeniti u dvadeset tjedana, i neće se promijeniti. I zato sve ove velike izjave - odričemo se ruskih energenata – to je nemoguće. Onaj tko stvara iluziju da je to moguće je politički iluzionist. To se neće promijeniti preko noći“, rekao je.

 Nadalje, govoreći o atomskoj energiji i Nuklearnoj elektrani Krško, koja se nalazi trideset kilometara od Zagreba kazao je: „Nuklearka, puštena krajem sedamdesetih godina, moderna je i kvalitetna. Slovenci se grupiraju da naprave još jedan blok. Tiče li se to Hrvatske? Tiče se! Stvara li to kod nas neku nervozu? Kod mene ne, jer vidim da nema druge. Dakle, nakon osamdeset godina nuklearne energije, nema puno izbora“. U tom smislu, usporedio je dvije europske ekološke države, Finsku koja gradi nuklearne elektrane i Austriju koja ih se užasava te Njemačku za koju je kazao da se mora odlučiti hoće li koristiti ruski plin ili će graditi nuklearke. 

 „Svijet se dramatično promijenio u nekoliko tjedana i možda da ipak pričekamo još nekoliko mjeseci ili godinu dana pa da vidimo kako će završiti rat u Ukrajini ili da donosimo odluke odmah i naprečac. O nekim stvarima treba govoriti otvoreno, ako netko ova pitanja smatra svojim intimnim pitanjima onda se ne razumijemo dobro i to onda već prelazi u političku ideologiju, a s tim ne želim imati posla“, zaključio je predsjednik Milanović.

 U nastavku konferencije bit će predstavljena rješenja iz Izraela i Hrvatske kao temelj buduće suradnje dviju država. Konferencija je dio Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja, dosad najveće ekološke akcije u Hrvatskoj pokrenute s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša.

 Uz predsjednika Milanovića na konferenciji je bio posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.