Slikovna kronika dugogodišnjeg čakovečkog novinara Ivice Žiškovića - “Čakovec nekoć”

Slikovna kronika dugogodišnjeg čakovečkog novinara Ivice Žiškovića - “Čakovec nekoć”

U organizaciji Centra za kulturu Čakovec i Facebook grupe “Čakovčanke i Čakovčanci” u mogućnosti smo razgledati pravu likovnu kroniku grada, uz dokumentarnu fotografiju Ivice Žiškovića i otvorenu izložbu „Čakovec nekoć 6“.

Kao platforma građana koja njeguje povijesno-kulturno nasljeđe svog grada, Facebook grupa šestu godinu zaredom organizira izložbu starih fotografija. Za razliku od prethodnih izložaba koje su bile tematski koncipirane i posvećene određenim dijelovima grada poput nekadašnjega kupališta ili Starog grada, na ovogodišnjoj izložbi u CZK-u predstavljeni su radovi jednoga od članova grupe – Ivice Žiškovića, umirovljenog novinara i fotografa koji se četrdesetak godina profesionalno bavio novinarstvom pišući za List Međimurje i dopisništvo Večernjega lista u Čakovcu.

Izložbu su uz autora otvorili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, Maja Žvorc, dr. sc. iz Centra za kulturu Čakovec te Danijel Hampamer Kiga, administrator Facebook grupe “Čakovčanke i Čakovčanci”, uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca te velikog broja sugrađanki i sugrađana.

Osnovna namjera autora bila je prikazati život kakav je nekoć bio, nalik starome sajmištu čiji su posjetitelji nerijetko gacali do gležnjeva u blatu ili mnoštvu bicikala parkiranih ispred stare gradske tržnice koji su u to vrijeme bili glavno prometalo brojnih građana. Donosi vizure grada koje više ne postoje, poput starog Trga Republike, autobusnoga kolodvora i pošte te jezera oko Staroga grada koje je isušeno. Izlaže fotografije sportskih događaja koji su se odvijali na otvorenom, pod različitim vremenskim uvjetima, na Macanovu domu i drvenom stadionu koji se nekoć nalazio preko puta stare bolnice“, rekla je o izložbi Žvorc.

Moje fotografije nemaju umjetničku nego dokumentarnu vrijednost te ih prvenstveno promatram kao sredstvo kojim promatraču mogu prenijeti željenu priču. Moja zasluga je ta da sam fotografije sačuvao i dobio priliku da ih javno predstavim“, objasnio je skromno autor.

Žiškovićeve fotografije predstavljaju svojevrsnu slikovnu kroniku grada Čakovca, njegovog urbanoga, industrijskoga i društvenoga razvoja, čiji su segmenti urezani u sjećanje starijih građana, a mlađima služe kao svjedočanstvo prošloga vremena. “Nastavljamo tradiciju da u sklopu obilježavanja Dana Grada Čakovca otvaramo izložbe fotografija koje svjedoče o povijesti našeg grada, kojih su autori Čakovčani, mahom iz privatnih arhiva, a koje je publika dosad imala prilike vidjeti samo na društvenim mrežama. Ivica Žišković, doajen je našeg novinarstva, njegove tekstove, reportaže i vijesti o našem gradu čitali smo dugi niz desetljeća, bio je i ostao kako se to danas kaže „opinion maker“, a odlaskom u mirovinu nije prestao baviti se novinarskim pozivom. Danas je aktivan na društvenim mrežama, a vjerujem da nam svima koristi njegovo sjećanje i iskustvo. Uvijek se iznova iznenadim koliko mnogo se naš grad u nekoliko desetljeća promijenio, a drago mi je da preko ove izložbe i naša djeca mogu vidjeti naš grad na način na koji ga vidimo i mi sami”, rekla je gradonačelnica i zahvalila organizatoru, grupi “Čakovčanke i Čakovčanci” te autoru na prekrasnom satu povijesti našeg grada.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.