Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera na Matulovu gruntu

Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera na Matulovu gruntu

Svjetski dan rendžera obilježava se svake godine 31. srpnja. Tada se slavi rad brojnih čuvarica i čuvara prirode koji su posvetili svoj život očuvanju svjetskih prirodnih i kulturnih resursa. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode drugu godinu zaredom tim je povodom organizirala Kampa mladi čuvari prirode. Na Matulovu gruntu u Frkanovcu provedene su poučne prirodoslovne i zabavne radionice na kojima je sudjelovalo tridesetero djece.

Kamp je proveden u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec pa su djeca učila o pružanju prve pomoći unesrećenim osobama u prirodi, kako se radi s potražnim psima te se okušala u spuštanju zip-lineom. Gost kampa bio je i dječji animator Matija Bobek koji je djecu poučio kako materijale iz prirode iskoristiti na različite kreativne načine. Prirodoslovnu radionicu vodila je biologinja Monika Cindrić, uz pomoć kolega čuvarica i čuvara prirode Međimurske prirode.

Matulov grunt odzvanjao je veseljem i odličnom atmosferom. Djeca su dobila brojne korisne informacije o tome kako očuvati prirodu, pomagati ljudima i prirodi te biti kreativan. Prvi put Kamp mladi čuvari prirode je imao i međunarodni prizvuk jer su na njemu sudjelovali i dječaci iz Ukrajine, koji su trenutno učenici OŠ Strahoninec. Nakon radionica uslijedila je svečana podjela nagrada najboljim mladim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima u 2022. godini.

Dodijeljeno je čak 11 nagrada u različitim kategorijama, što je rezultat sve većeg odaziva volontera na brojne volonterske akcije u organizaciji Međimurske prirode. Nagrađeni su: Zora Jambrović (Najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine), Matija Sakal (Najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine), Borna Sakal (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), Viacheslav Shupta (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta (Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2022. godine), Alex Horvat (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.),  Miljenko Vrančić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Željko Mezga (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Nikola Tomašić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Vlasta Vugrinec (Najbolji novinarski rad na teme zaštite prirode u Međimurskoj županiji) i Darko Oreški (Senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u zaštiti prirode). Dobitnici su iskazali ponos i radost što je njihov predani volonterizam, rad i aktivnosti u domeni zaštite prirode svog zavičaja prepoznat i nagrađen.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.