Festival Kupske noći Sisak, na obali Kupe, u središtu Siska, održava se od 26. do 28. kolovoza

Festival Kupske noći Sisak, na obali Kupe, u središtu Siska, održava se od 26. do 28. kolovoza

Festival Kupske noći Sisak, u jedinstvenom ambijentu na obali Kupe u samom centru Siska održava se od 26. do 28. kolovoza.

Rijeka Kupa je puls grada Siska, njegov prepoznatljiv simbol, a festival Kupske noći nudi pregršt sadržaja na samoj obali rijeke Kupe u centru grada, dok ujedno slavi i samu rijeku. Kupske noći i ove godine su u znaku kulture i umjetnosti u javnom prostoru, sportova na rijeci i zabavnih događanja, a programi su namijenjeni svim generacijama.

Svake godine festival donosi novi programski segment, a ove godine su to Kino na šetnici / Večer s Hitchcockom i prezentacija Starih fotografskih tehnika i fotografija Siska.

I ove godine sve smo programe locirali na nekoliko lokacija duž cijele Šetnice Slave Striegla, u pješačkoj zoni i dvorištu Holandske kuće u Sisku kako bismo posjetiteljima omogućili najbolje festivalsko iskustvo.

Zamišljen kao festival koji putuje po različitim lokacijama i donosi sa sobom uličnu izvedbenu umjetnost, na sisačku šetnicu Kulturni ulični festival dovodi renomirane umjetnice i umjetnike koji profesionalno već godinama izvode na ulici svoje male i velike predstave, koncerte, akrobacije i improvizacije.

Kako bi potakli djecu na interakciju, razvoj njihove mašte i kreativnosti a ujedno im pružili emocionalni užitak i sreću pravi su izbor upravo predstave.

Manifestacijom se dodatno valorizira rijeka Kupa i ukazuje na potrebu suživota s rijekom na jednoj novoj razini. Sa smanjenjem frekventnosti riječnog prometa otvara se prostor za korištenje rijeke Kupe u sportske, kulturne i turističke svrhe. Organiziranjem ovakvih događanja građanima Siska i posjetiteljima se omogućuje sudjelovanje u aktivnostima koje su vezane uz rijeku te prikazuje kako je rijeka modelirala povijest grada tijekom dva tisućljeća.

Jedna od najljepših sisačkih manifestacija, Kupske noći, održava se u organizaciji Grada Siska i Turističke zajednice, a posjetiteljima nudi niz događanja uz već tradicionalnu Kupsku alku i Šikljadu, utrku kupskih čamaca – šiklji. Stara viteška igra iz Sinja u Sisku je doživjela svoju riječnu inačicu pod nazivom Kupska alka, te u raznim varijantama zabavlja ljude. Članovi tima i predstavnik organizatora nalaze se u čamcu na motorni pogon. Članovi tima naizmjence iz sjedećeg položaja jednom rukom gađaju alku. Predstavnik organizatora vozi čamac, a član tima ima zadatak pogoditi obruč iz čamca. Program se odvija u suorganizaciji s Udrugom dragovoljaca veterana Domovinskog rata RH.

Šikljada je veslački dvoboj kupskih čamaca šiklji, u duljini od 200 metara s dva okreta oko bove. Program se odvija u suorganizaciji sa Udrugom lađarica i Udrugom lađara Sisak. Kupska šiklja, drveni čamac karakterističan za tok rijeke Kupe od Petrinje do Siska, vrlo je značajna za razvoj našeg kraja i život stanovnika na kupskim obalama.

Večernji program zadužen je za glazbu, a ove godine u petak će se održati koncerti bendova The Gentleman i L.H.D.

The Gentleman novost je na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata glazbenoj publici kao član dva benda: koprivničkoga Moskau i zagrebačkoga U pol’ 9 kod Sabe. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji nam je svojim albumom prvijencem “The Gentleman” otvorio svoje srce i dušu te hrvatsku glazbenu scenu obogatio za još jedan kantautorski dragulj.

L.H.D. su domaći instrumentalni rock n' roll trio kojeg čine Lada (bas), Hrvoje (bubnjevi) i Dinko (gitara) - ex The Bambi Molesters. Trio donosi jedinstven i svjež novi zvuk te isprepliće utjecaje nekoliko žanrova: garagea, soula, exotice, surfa i psihodelije.

U subotu u Sisak dolaze Cura i Dečko te pop pjevačica Jelena Žnidarić, poznata pod umjetničkim imenom Zsa Zsa.

Cura i Dečko glazbeno su zaljubljeni par kojeg čine Ivan Marojević i Vanesa Petrac. Svoj uzbudljivi live-act eksperiment prožet mekanim ritmovima, nježnim melodijama, sintevima i loopovima započeli su prije nekoliko godine, a poznati su po 24-satnom jamu bez spavanja.

Iza Zsa Zse su brojni festivali, osvojeno drugo mjesto na Dječjoj Euroviziji 2006. godine te suradnja s brojnim poznatim estradnim imenima. Prije nekoliko godinu s Damirom Kedžom pobijedila je na Zagrebačkom festivalu s pjesmom 'Sve u meni se budi' i tako na velika vrata ušla na hrvatsku glazbenu scenu.

Festival završavamo u nedjelju s projekcijama filmova Večer s Hitchcockom.

Cjeloviti program je dostupan ovdje:

 

PETAK - 26. 8. 2022.

/Šetnica Slave Striegla:

16,00 - 19,30 - Kupska alka

16,00 –21,00 - Prezentacija starih fotografskih tehnika i fotografija Siska: ARBE

18,00 - 20,00 - Kulturan ulični festival - ulične predstave za djecu i odrasle

19,30 – Dodjela medalja - Kupska alka

20,00 – Izvlačenje parova Šikljada

21,00 - 24,00 - Večernji glazbeni program: The Gentleman, L. H. D.

/Pješačka zona kod sata:

18,00 - 23,00 - Noćni market

/Kod Malog Kaptola:

17,00 - 21,00 - Zabavni park: Udruga KAS, Lunapark Letica

 

SUBOTA - 27. 8. 2022.

/Šetnica Slave Striegla:

10,00 – 12,00 animacijski program: Zabava za pet uz Šareni svijet (Šetnica Slave Striegla)

10,00 – Šikljada

16,00 –21,00 - Prezentacija starih fotografskih tehnika i fotografija Siska: ARBE

18,00 - 20,00 - Kulturan ulični festival - ulične predstave za djecu i odrasle

20,00 - završetak Šikljade i dodjela medalja

21,00 - 24,00 - Večernji glazbeni program: Cura i Dečko, Zsa Zsa

/Pješačka zona kod sata:

18,00 - 23,00 - Noćni market

/Kod Malog Kaptola:

10,00 - 21,00 - Zabavni park: Udruga KAS, Lunapark Letica

/Dvorište Holandske kuće - glazba cijelu noć uz live DJ setove:

21,00 - 04,00 - Pulse w/M. I. L. E. & Omar, VJ Enica Pjenica

 

NEDJELJA - 28. 8. 2022.

/Šetnica Slave Striegla:

10,00 – 12,00 animacijski program: Zabava za pet uz Šareni svijet (Šetnica Slave Striegla)

16,00 –21,00 - Prezentacija starih fotografskih tehnika i fotografija Siska: ARBE

18,00 - 20,00 - Kulturan ulični festival- ulične predstave za djecu i odrasle

20,00 - 23,00 - Kino na Šetnici / Večer s Hitchcockom: projekcija filmova 'Sjever, sjeverozapad' i 'Prozor u dvorište'

/Kod Malog Kaptola:

10,00 - 21,00 - Zabavni park: Udruga KAS, Lunapark Letica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.