GMV Palača Sermage, 7. rujna, koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održat će Terezija Cukrov

GMV Palača Sermage, 7. rujna, koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održat će Terezija Cukrov

GMV Palača Sermage, 7. rujna u 19 sati, koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održati ugledna hrvatska pijanistica Terezija Cukrov. Nakon ljetne stanke Gradski muzej Varaždin nastavlja ciklus Srijeda u Muzeju, u sklopu kojeg će 7. rujna u palači Sermage koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održati ugledna hrvatska pijanistica Terezija Cukrov.

Hammerflügel (klavir s batićima) je iz fundusa Glazbene zbirke Gradskog muzeja Varaždin, a nastao je oko 1810. godine u radionici Michaela Rosenbergera (Frohnhof, Frankonija, 1766. – 1832., Beč), poznatoga bečkoga graditelja klavira. Klavir je restauriran u zagrebačkoj umjetničkoj radionici Heferer 2008. godine, nakon čega je na tom raritetnom povijesnom glazbalu održano i nekoliko koncerata. Izvorni Rosenberger je furniran u orah umjesto u trešnju i opremljen dodatnom polugom za treće koljeno. Koljenaste poluge služe za promjenu boje zvuka instrumenta i izvedbu posebnih zvučnih efekata, što uvelike obogaćuje interpretaciju klavirske i komorne glazbe prve četvrtine 19. stoljeća. Odlučujući čimbenici za konstrukciju ovoga klavira bili su njegova tonska svojstva i raspon od šest oktava. Izvorni instrument predstavljao je vrhunac klasične bečke klavirske konstrukcije, odnosno epohu prije implementacije romantičnoga zvučnog ideala, i posebno je prikladan za interpretaciju glazbe Ludwiga van Beethovena i njegovih suvremenika.

Na Hammerflügelu iz GMV-a pijanistica Terezija Cukrov prošle godine izvela je i snimila nekoliko klavirskih sonata W. A. Mozarta u okviru digitalnog projekta ABC Mozart, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a ovom prigodom odabrala je djela J. Haydna i L. van Beethovena. Svoju glazbenu izvedbu umjetnica će popratiti i tematskim predavanjem o povijesnom glazbalu i stilskom razdoblju u kojem su stvarali skladatelji čija je djela pripremila za koncert u sklopu ove muzejske glazbene srijede.

 Ulaz je besplatan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.