Saša Leković "pukao" - smeta ga ono što ostali trpe (odnos lokalnih moćnika spram medija) i otkazao Media Fest u Fažani

Saša Leković "pukao" - smeta ga ono što ostali trpe (odnos lokalnih moćnika spram medija) i otkazao Media Fest u Fažani

Saša Leković "pukao"- smeta ga ono što ostali novinari i kolege trpe (odnos lokalnih moćnika spram medija) te je otkazao Media Fest u Fažani. Šteta, jer zapravo je to trebala biti glavna tema ovoga sve popularnijeg medijskog skupa koji je ove godine trebao doživjeti svoje peto izdanje. Odnos prema medijima jednak je ili sličan i u drugim općinama i gradovima, ali mediji uglavnom šute, jer se ne isplati s rogatima bosti, a i blagajna je kod čelnika JLS-a i oni odlučuju.

Također poznato je i da se javni pozivi za financiranje medija, (iako pozivi na razna događanja pristižu cijelo vrijeme) raspisuju zadnji, a sredstva stižu tek polovicom godine dok za to vrijeme PR-ovci proizvode nevjerojatne količine materijala punih hvalospjeva i prisvojenih zasluga za tuđe aktivnosti koje iziritirani novinari najčešće prenose bez pogovora prihvaćajući pritom i svoju ulogu jadnika koji jedva spajaju kraj s krajem.

Ta praksa mora prestati jer tako mediji gube svoju iznimno bitnu ulogu u društvu pa zapravo svi gubimo jer kada stradaju objektivno informiranje i medijske slobode na udaru je i demokracija.

A evo zašto je i kako zaiskrilo između Saše Lekovića i načelnika Općine Fažana. Prenosimo priopćenja i prepiske.

Poštovane kolegice i kolege,

HINA je koretno prenijela priopćenje koje sam potpisao u ime Centra za istraživačko novinarstvo poslano i medijima u kojem sam sa žaljenjem konstatirao da ove godine neće biti Fažana Media Festa čije je CIN, kao glavni organizator projekta FAŽANA – PRIJATELJ NOVINARA prisiljen stopirati i čitav projekt. Kao jedinog krivca označio sam načelnika Općine Fažana Radomira koraća, navodeći nevjerovatno neprofesiplana i bahat odnos prema CIN-u i festivalu u posljednjih godinu i pol dana, izbjegavajući navoditi niz ranijih njegovih neprofesionalnoh postupaka. No, u svojoj reakciji na priopćenje načelnik Korać, umjesto da se javno ispričao nakon što je napravio neviđenu svinjariju po svom običaju trola i manipulira izbjegavajući bit te laže.

Naime, on tvrdi kako ja pljujem po njemu i Općini koja je oduvijek bila suorganizator i pomagala. U njegovoj reakciji koju je emitirala HINA stoji još i ovo: Objasnio je da se radi o tome da je općina do sada dobila veliki broj zahtjeva raznih udruga za organizaciju programa tijekom kulturnog ljeta koje se sada razmatra. "Stoga još nismo nikome od nositelja tih programa odgovorili", dodao je. Korać smatra kako organizatori ovog festivala nemaju strpljenja i na kraju se ponijeli nekorektno prema Općini koja je od prvoga dana bila suorganizator te manifestacije.

Načelnik Korać zapravo pljuje po meni nakon što se uporno četiri godine ponašao kao da sam ja njegov posilni a ne čovjek koji mu je (uz kolegu Petra Fehira) omogućio u općini čiji je načelnik visokovrijedan međunarodni skup za koji od općinske uprave nikada nismo tražili ništa osim prostora za održavanje programa i financijska sredstva smiješna u odnosu na vrijednost i koštanje festivala. Sve ostalo napravli smo sami uz pomoć profesionalnoh kolega i prijatelja iz niza zemalja te lokalnih ugostitelja i Turističke zajednice Fažana.

U prilogu ponovo šaljem čitav tekst priopćenja za podsjećanje na to da načelnijk Korać tvrdi potpunu neistinu. A ovdje bih samo ponovio najvažnije: U pripremi lanjskog festivala načelnik Korać nije pronašao NITI JEDNU SEKUNDU (!) vremena da sam mnom razgovora ili komunicira pisanim putem u vezi organizacije festivala unatoč mojim nastojanjima. Za taj festival najprije je bez objašnjenja izbjegavao potpisati dogovoreno da bi mogli biti napravljeni ugovori za honorare izvođačima koji su bili obaveza Općine a potom su ti honorari uz tešku muku isplaćivani više od tri mjeseca. Potom mjesecima načelnik Korać nije niti jednim slovom odgovorio na izvještaj o prošlogodišjem festivalu te planu za ovogodišnji unatoč tomu što sam ga odmah upozorio na rokove za poptisivanje ugovora kako ne bismo ostali bez mogućnosti sufinanciranja iz drugih izvora koji čine većinu novca potrebnog za organizaciju i održavanje festivala.

Da ova luda priča bude još bizarnija Skupština Turističke zajednice Fažana, na temelju CIN- ovog lanjskog izvještaja i ovogodišnjeg plana (na koji je načelnik Korać MJESECIMA ostao nijem ali direktorica TZ Melita Peroković nije), još krajem prošle godine donijela je odluku o sufinanciranju festivala kojeg zbog načelnika Koraća na kraju neće biti. Načelnik Općine Fažana, dakle Radomir Korać, slijedom načelničke funkcije predsjednik je Skupštine Turističke zajednice Fažana (!)

Ima li pilota u avionu?

Nema Radomir Korać problem sa mnom nego sa samim sobom.

I posljednje, iako ne najmanje drsko i malinpulativno, načelnik Korać u reakciji koju je objavila HINA tvrdi kako je Općina do sada dobila veliki broj zahtjeva raznih udruga za organizaciju programa tijekom kulturnog ljeta koje se sada razmatra. "Stoga još nismo nikome od nositelja tih programa odgovorili", dodao je. Načelnik Korać pritom vrlo dobro zna da namjerno brka redovni godišnji natječaju koji Općina raspisuje za udruge I “kulturno ljeto”. Kao suorganizator FMF-a Općina je trebala potpisati ugovor za jasno naveden dio troškova festivala što se financira iz druge proračinske stavke (kulturno ljeto) za koju uopće ne vrijedi procedura koju on ‘podmeće’ te da kulturno ljeto nema veze s godišnjim natječajem za udruge.

Uostalom, sve i da je načelnik u svojoj glavi odlučio da će ove godine biti drugačije pa je zamislio da svi trebaju znati što se u njegovoj glavi dešava, prošlogodišnji festival uspješno smo održali unatoč tomu što je i tada načelnik Korać ignorirao potpisivanje ugovora pa smo do isplate posljednjeg honorara izvođačima strepili hoćemo li i to morati plaćati iz vlastitog džepa. A onda mjesecima opet nije odgovarao niti na izvještaj o lanjskom festivalu niti na prijedlog ugovora za ovogodišnji bez obzira na višekratna podsjećanja na rokove nakon isteka kojih festival više nije moguće organizirati pa smo morali donijeti odluku o njegovom neodržavanju.

A nije otužno bilo bi zabavno pa možete ili plakati ili se smijati..,

Načelnik Korać koji više od godinu dana nema vremena niti za jedan sastanak niti za odgovor na elektoničku poštu u vezi organizacije Fažana Media Festa ‘hladno’ me nazvao nedavno da se raspita o novinarki koja ga ‘gnjavi’, ali kad sam mu nakon toga još jednom poslao podsjećanje u vezi ugovora za festival – od njega opet nisam dobio ‘ni pismo ni razglednicu’.

Nije nevažno ponoviti da kolega Fehir i ja za organizaciju četiriju festivala nismo dobili niti kune honorara. Da se niti CIN nije niti na koji način financijski okorsitio od festivala već obratno lako je moguće provjeriti. I, naravno, za sve moje tvrdnje postoji pisani trag.

Saša Leković,

Predsjednik CIN-a i glavni koordinator Fažana Media Festa

Evo reakcije načelnika Koraća koju je objavila HINA:

FAŽANA, 9. veljače 2023. (Hina) - Načelnik općine Fažana Radomir Korać ocijenio je neprimjerenim i nekorektnim priopćenje organizatora međunarodnog novinarskog festivala Fažana Media Fest (FMF) koji je njega okrivio zbog otkazivanja ove manifestacije koja se trebala održati drugog tjedna u rujnu.

"Nemam posebnog komentara na tvrdnje organizatora ove manifestacije koji naprosto pljuje po meni i općini koja je oduvijek bila suorganizator festivala i pomagala", izjavio je za Hinu načelnik Fažane Radomir Korać (SDP).

Objasnio je da se radi o tome da je općina do sada dobila veliki broj zahtjeva raznih udruga za organizaciju programa tijekom kulturnog ljeta koje se sada razmatra. "Stoga još nismo nikome od nositelja tih programa odgovorili", dodao je.

Korać smatra kako organizatori ovog festivala nemaju strpljenja i na kraju se ponijeli nekorektno prema Općini koja je od prvoga dana bila suorganizator te manifestacije.

Predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Saša Leković priopćio je kako je na odluku da ove godine ne bude održan Fažana Media fest glavni organizator festivala bio prisiljen isključivo zbog ponašanja načelnika Općine Fažana koji nije odgovorio na njihov zahtjev.

"Iako smo po završetku prošlogodišnjeg FMF-a o rezultatima festivala izvijestili u narativnom i financijskom izvješću, a potom mu poslali i plan za ovogodišnji festival, do danas od načelnika Koraća nismo dobili nikakav odgovor. Niti formalni niti neformalni", naveo je Leković.

CIN stoga zaključuje da festival više nema podršku općinske uprave, a bez koje je održavanje festivala nemoguće, te ga ove godine neće biti.

Podsjetio je da je s kolegom Petrom Fehirom i suradnicima festival pokrenuo ni iz čega te da je u četiri godine narastao u vrhunski međunarodni skup novinara i različitih medijskih stručnjaka - teoretičara i praktičara te kako su svake godine partneri bile respektabilne međunarodne organizacije koje se bave razvojem novinarstva i medija.

"Prošlogodišnji festival okupio je više od 100 sudionika iz petnaestak država, a uz snažne medijske pokrovitelje koji je značajno pridonio predstavljanju Fažane kao specifične svjetski važne destinacije u turističkoj posezoni. Ovime je nažalost zaustavljen i projekt 'Fažana - prijatelj novinara' započet ovim festivalom", poručio je Leković.

(Hina)

A evo i cjelovitoga prvog priopćenja Saše Lekovića:

PETO IZDANJE FAŽANA MEDIA FESTA NEĆE BITI ODRŽANO,

GASI SE PROJEKT ‘FAŽANA – PRIJATELJ NOVINARA’


Peto izdanje međunarodnog međunarodnog multimedijalnog novinarskog festivala Fažana Media Fest (FMF), planirano u tradicionalnom terminu (drugi tjedan rujna), neće biti održano.

Na odluku da ove godine ne bude održan FMF glavni organizator festivala Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prisiljen je isključivo ponašanjem Radomira Koraća, načelnika Općine Fažana, jednog od suorganizatora festivala.
Iako smo po završetku prošlogodišnjeg FMF-a o rezultatima festivala izvijestili u narativnom i financijskom izvješću a potom mu poslali i plan za ovogodišnji festival (i to nekoliko puta ponovili) do danas od načelnika Koraća nismo dobili nikakav odgovor. Niti formalni niti neformalni.
Također je ignorirao poziv da razgovaramo o ovogodišnjem izdanju festivala koje smo počeli pripremati čim je prošlogodišnji festival završen.

Iz čega CIN zaključuje da festival više nema podršku općinske uprave, a bez koje je održavanje festivala nemoguće, te ga ove godine neće ni biti.
Podsjećam da sam s kolegom Petrom Fehirom i suradnicima festival pokrenuo ni iz čega te da je u četiri godine narastao u vrhunski međunarodni skup novinara i različitih medijskih stručnjaka - teoretičara i praktičara.

Pritom smo prve tri godine festival organizirali potpuno volonterski, a prvog honorara koji smo imali za četvrto izdanje festivala odrekli smo se da bismo pokrili troškove nastale povećanjem cijena usluga koje smo morali platiti.

Festival je svake godine organiziran čak i u vrijeme pandemije korone kad je bio jedini skup takve vrste u svijetu koji je održavan ‘u živo’.

Svake godine partneri su bile respektabilne međunarodne organizacije koje se bave razvojem novinarstva i medija - Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Europe (SEENPM) i Medijski instituta različitosti (MDI) - kao i predstavništva Europskog parlamenta i Eruropske komisije u Hrvatskoj te veleposlanstva više država (Velika Britanija, SAD. Švedska…).

Svima im se ovom prigodom još jednom zahvaljujemo.

Prošlogodišni festival okupio je više od 100 sudionika iz petnaestak država a uz snažne medijske pokrovitelje (HINA, Nacional, Večernji list, 24 sata) te Radio Rojc i ostale istarske medije značajno je pridonio predstavljanju Fažane kao specifične svjetski važne destinacije u turističkoj posezoni.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu, uz stalne partnere kojima je FMF ušao u dugoročne projekte, zanimale su se i druge međunarodne organizacije te veleposlanstva no sve smo ih morati obavijestiti da festivala neće biti.

Time je zaustavljen i projekt ‘Fažana – prijatelj novinara’ započet ovim festivalom.

Ostat će neiskorišten ogroman promotivni potencijal Fažane a prva dodatna konkretna šteta bit će neodržavanje skupa Istria Media Days.

Održavanje tog višednevnog skupa, čiji je glavni organizator trebao biti South East Europe Media Organisation (SEEMO) a suorganizator CIN, dogovoreno je s Općinom Fažana još 2021. godine kao dio projekta ‘Fažana – prijatelj novinara’ a njegova priprema počela je prije nekoliko mjeseci. Riječ je o susretu predavača i studenata novinarstva s fakulteta iz nekoliko država koji je dogovoren za listopad ove godine a sad također neće biti održan.Bar ne u Fažani.

Zahvaljujemo na suradnji Turističkoj zajednici Fažana s napomenom da je održavanje četiriju proteklih festivalskih izdanja značajno pomogao i dio fažanskih ugostitelja ‘prijateljskom cijenama’ i vrhunskom uslugom.

Pri tome je posebno veliku podršku i pomoć dao direktor Bi Villagea Roland Cinkopan sa svojom ekipom.

Na pomoći bez koje ne bi bilo moguće održavati festival zahvaljujemo se i voditelju Multimedijalnog centra Mitru Gavočanovu kao i Adi Damjanac za vrijeme kad se kao zamjenica načelnika Općine Fažana brinula da sve obaveze Općine u organizaciji festivala budu ispunjene.

Također se zahvaljujemo Danijelu Feriću i Komunalcu osnovnoj školi, vrtićima, DVD-u i ostalim fažanskim organizacijama i institucijama koje su sudjelovale u festivalskim programima i(li) pomogle u organizaciji kao I svim stanovnicima fažanske općine koji su festival prigrlili kao svoj.

Fažana Media Fest je zamišljen kao međunarodni medijski skup zasnovan na tri temeljna principa: čuvanje i razvijanje profesionalnih novinarskih standarda, promicanje antifašizma i antinacionalizma te suradnja s lokalnom zajednicom.

Koliko smo i kako te principe ispunili možete vidjeti na festivaskoj web stranici gdje su informacije o svim programima i dešavanjima na sva četiri izdanja festivala: www.fazanamediafest.eu

 

Za CIN:

Saša Leković, predsjednik CIN-a i glavni koordinator FMF-a

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.