Spojen most Cetina; Plenković: Ovo je dobra vijest za Omiš i Dalmaciju

Spojen most Cetina; Plenković: Ovo je dobra vijest za Omiš i Dalmaciju

Most Cetina preko kanjona rijeke Cetine u Omišu danas je spojen, a očekuje se da će se njime moći voziti od jeseni. Most je duljine 224,45 metra i dio je projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije. Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi.

Na spajanju je bio premijer Andrej Plenković koji je izjavio da je je spajanje mosta Cetina "dobra stvar za Omiš, Dalmaciju i Splitsko-dalmatinsku županiju" te kako vjeruje da će obilaznica Omiša biti dovršen do jeseni i da će se tada mostom moći i voziti.

Most je, kako je rekao, bitan objekt na budućoj cesti Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš, koja će biti ključna za rasterećenje prometa Jadranskom magistralom, posebno tijekom ljetne turističke špice.

- Ovo je dobra vijest za Omiš, ali i za cijelu Dalmaciju. Prema informacijama kolega iz Hrvatskih cesta vjerujemo da će obilaznica biti dovršena tijekom jeseni i da će se nakon toga moći voziti ovim mostom prema cesti D70 koja ide uz Cetinu prema sjeveru, rekao je Plenković i dodao da se nastavljaju radovi na D8.

Odgovarajući na izjavu novinara da je ovo u pet godina treći veliki projekt u Dalmaciji, Plenković je kazao:

- Da, za mjesec dana bit će i južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu. Ovo su veliki insfrastrukturni zahvati. Mislim da smo s mrežom hrvatskih autocesta učinili ogromne iskorake. Mi smo prije nekoliko mjeseci i Baranju integrirali u hrvatske autoceste. Rade se infrastrukturni projekti diljem Hrvatske, dodao je. 

Nije detaljno govorio o kraju radova na cijeloj dionici od Solina do Omiša, jer to ovisi o natječajima i javnim nabavama, ali je istaknuo da je cilj učiniti to što brže.

- Omiš je dobio jednu dodanu vrijednost. Sve ljude koje znam ovdje, svi su izuzetno zadovoljni, istaknuo je.

Najavio je da će paket mjera biti predstavljen idući tjedan. Cilj je, kaže, raditi u interesu građana i gospodarstva, osigurati dvije ključne točke: 

- Jedna je da u svakom trenutku imamo sigurnost opskrbe energentima, što se u 2022. godini i dogodilo, nikad nije falilo plina, niti struje. Ako je koji trenutak negdje falilo plavog dizela, onda se u istom danu rješavalo. Drugi element je - priuštiva cijena, rekao je.

- Taj snažan element subvencioniranja cijena plina i cijena struje, bila je ključno da smo kroz jesen i zimu prošli tako da cijena energenata nije utjecala na standard građana i njihov kućni proračun.

 

Most duljine 224,25 metra i vrijednosti 23 milijuna eura

 

Most je duljine 224,45 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

Tijekom spajanja činilo se da graditelji nisu bili precizni i da most neće u svome središtu biti dobro spojen, jer njegovi krajevi koji su izlazili iz dvaju tunela nisu bili na istoj visini, ali riječ je zapravo o posebnoj tehnici gradnje i spajanja konstrukcije, kod koje je to i predviđeno.

Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenje gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi.

Prvi dio dionice Spojna cesta Dugi Rat (DC8) - čvor Dugi Rat - čvor Omiš dug je 2800 metara, u što je uključen i spoj na Jadransku magistralu, a izrada glavnih projekata je u tijeku.

Tijekom ove godine planira se ishođenje građevinske dozvole, a u planu nabave za 2023. planirano je pokretanje postupka javne nabave za izgradnju i nadzor. Drugi dio dionice je od Dugog Rata prema mostu Cetina.

Most je treći dio dionice, a nakon spajanja mosta slijede radovi na odvodnji u tunelima, asfaltiranje i postavljanje burobrana.

Četvrti dio također je već u izgradnji, riječ je o dionici dugoj tek nešto manje od tri kilometra, odnosno o spoju ceste na državnu cestu DC8.

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. lipnja ove godine, a u Hrvatskim cestama očekuju da će dionica biti u prometu najesen ove godine.

Realizacija mosta i obilaznice predstavljena je 2014. godine kao dio Multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi rat - Omiš.

Projekt Multimodalna platforma splitske aglomeracije podijeljen je u nekoliko faza, a dionica Spojna cesta Dugi Rat (DC8) - čvor Dugi Rat - čvor Omiš je jedna od faza tog projekta.

Investicija je na procijenjena na 2,44 milijarde kuna, a ukupna duljina zahvata iznosi 21,5 kilometara.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/predsjednik-plenkovic-na-svecanosti-spajanja-mosta-cetina-10651823

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.