Najavljeno održavanje izložbe ASDA prvi puta u Zadru

Najavljeno održavanje izložbe ASDA prvi puta u Zadru

Za sudjelovanje na ovogodišnjoj izložbi do sada je prijavljeno 205 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemalja.

Konferencija za medije povodom održavanja sedme po redu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) održana je u petak 21. travnja u sportskoj dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku u Zadru.

Konferenciji je nazočio direktor tvrtke TNT Productions LLC Justin Web, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe ASDA 2023 i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar, pročelnik Županijskog upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić i direktor Športskog centra Višnjik Denis Karlović.

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) održava se sedmi put u Hrvatskoj i prvi put u Zadru, u sportskoj dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku od 3. do 5. svibnja 2023. godine pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Organizator izložbe i ove godine je američka tvrtka TNT Production LLC, specijalizirana za organizaciju sajamskih priredbi takvog tipa.

Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna manifestacija i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu.

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar istaknuo je da se za sudjelovanje na ovogodišnjoj izložbi ASDA do sada prijavilo 205 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemlja što je rekordni broj izlagača od kada se izložba održava u Hrvatskoj.

“Značaj ove izložbe je međunarodna afirmacija hrvatskih proizvođača obrambene industrije, prilika za poslovne susrete i dogovaranje poslovnih angažmana s vodećim proizvođačima naoružanja i vojne opreme te predstavljanje najnovijih dostignuća hrvatske vojne industrije”, naglasio je ravnatelj Grebenar.

“Vlada RH, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH na ovaj način pridonose  gospodarskom razvoju Hrvatske. Uz ostalo, procjenjuje se da će se tijekom izložbe ostvariti 4000 noćenja na području Zadarske županije”, rekao je Grebenar.

Također, ravnatelj Grebenar je pozvao građane da zadnji dan izložbe, 5. svibnja 2023. posjete izložbu za koju će biti osigurane ulaznice po povlaštenoj cijeni, 10 eura za studente i 20 eura za ostale, dok će za organizirane grupe učenika i studenata biti osigurane besplatne ulaznice za koje je potrebno prijaviti se najkasnije do 28. travnja 2023.

Ravnatelj Grebenar se zahvalio svim domaćinima na izvrsnoj suradnji i gostoprimstvu.

Direktor tvrtke TNT Productions LCC, Justin Webb podsjetio je kako se izložba održavala od 2011., svake druge godine u Hrvatskoj, usprkos problemima sa COVID-om i zatvaranju Spaladium Arene u Splitu. 

Izrazio je zadovoljstvo održavanjem ASDA izložbe u Zadru, te pohvalio sve uključene u organizaciju za izuzetnu suradnju i angažman.

„Cijeli proces organizacije je tekao glatko što pokazuje kako je Zadar i turistička destinacija i poslovni centar“, poručio je Justin Webb.

Pročelnik Županijskog upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov rekao je kako je Zadarska županija počašćena da može  podržati ovakvu manifestaciju koja će pridonijeti sigurnosti cijele regije, a poznato je da je sigurnost brend koji je usko povezan s turizmom. Zahvaljujući izložbi ASDA Zadarska županija očekuje dobru turističku predsezonu. „Siguran sad da će gosti doći s pozitivnim dojmovima i da će ovo biti kontinuirana priča koju ćemo graditi dalje“, rekao je pročelnik Vidov. Osvrnuo se na zračnu bazu Zemunik i srednjoškolske ustanove koje se bave aviotehnikom kojima će biti ovakva manifestacija zanimljiva.

Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić poželio je dobrodošlicu svim sudionicima i posjetiteljima izložbe ASDA. Također, zahvalio se organizatoru na prepoznavanju Zadra kao domaćina za organizaciju ovakvog zahtjevnog projekta. „Prostor Višnjik kao domaćin ovakvih događaja je postavio Zadar na listu poželjnih mjesta za organizaciju događaja kao što je ASDA. Sam položaj Zadra i smještajni kapaciteti će zadovoljiti sve zahtjeve koji su predočeni od organizatora“, rekao je gradonačelnik Dukić istaknuvši važnost ovog događaja za prezentaciju grada Zadra i Zadarske Županije.

Direktor Športskog centra Višnjik Denis Karlović zahvalio je organizatorima što su odabrali sportsku dvoranu Višnjik za održavanje izložbe ASDA. „To pokazuje da je ovaj centar i infrastruktura napravljena da uz velike sportske događaje može ugostiti i biti domaćin ovakvim manifestacijama“, rekao je direktor Karlović.

FOTO: MORH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.