Nakon uspješnog pilot programa, Međimurska županija u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om nastavlja s nizom aktivnosti za djecu

Nakon uspješnog pilot programa, Međimurska županija u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om nastavlja s nizom aktivnosti za djecu

Tijekom događaja koji je okupio mnogobrojne uzvanike, organizacije su procijenile napredak postignut kroz treću fazu programa EU Jamstvo za svako dijete koja se kao pilot projekt provodila u sedam zemalja diljem Europe. Europska komisija i UNICEF danas su završnom konferencijom u Sofiji zaključili trogodišnji program III. faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete“Europska komisija i UNICEF u četvrtak su završnom konferencijom u Sofiji zaključili trogodišnji program III. faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete“ čiji je osnovni cilj bio osigurati pristup osnovnim uslugama za djecu i obitelji koji žive u nepovoljnim uvjetima i isključenosti.

Inicijativa je provedena kroz partnerstvo između Europske komisije i Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, a kroz pilot-program razvijene su i testirane integrirane i koordinirane politike i prakse usmjerene prema odgoju djece iz depriviranih obitelji čiji je cilj uključivanje u društvo i kvalitetan odgoj od najranijeg djetinjstva. Pilot-program je u Bugarskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj omogućio analizu politika, prikupljanje podataka i savjetovanje među ključnim dionicima uključujući djecu, što je sve pomoglo u razvoju Nacionalnih akcijskih planova EU Jamstva za svako dijete u državama uključenim u inicijativu.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku, dvije je godine u Međimurju provodio projekt „Testiranje jamstva za svako dijete“  u sklopu kojeg su brojna djeca dobila pristup osnovnim uslugama, a njihove obitelji dodatnu podršku za usmjeravanje u kvalitetniji život.

O uspješnosti provedbe pilot projekta govorili su brojni sudionici konferencije, Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja i  Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i središnju Aziju zahvalili su svima koji su bili uključeni u provedbu programa, a posebno UNICEF-u koji je maksimalno iskoristio svoju stručnost i radnu snagu na terenu kako bi ova faza bila tako uspješna.

O postignućima pilot-programa raspravljalo se na panel raspravi na kojoj je sudjelovao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je još jednom zahvalio UNICEFU-u što je prepoznao potrebe na koje lokalna samouprava godinama upozorava, „Potrebno je već od najranije dobi ulagati u djecu, njihovu socijalizaciju, učenje jezika i kvalitetna priprema za osnovnu školu,“ rekao je župan je te naglasio kako će se u Međimurskoj županiji nastaviti provoditi aktivnosti u centrima za djecu i obitelji koji su izgrađeni u sklopu ovog pilot projekta.

U Međimurskoj županiji izgrađeno je 5 resursnih centara, koja su postala mjesta na kojima se odvijaja niz edukativnih aktivnosti, susreti i programi u cilju osnaživanja obitelji i stvaranja sigurnijeg okruženja za djecu.

Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju u svojem je govoru istaknuo Međimursku županiju kao odličan primjer uspješnosti provedbe projekta „Od samog početka imali ste strateški pristup provedbi projekta, i upravo iz tog razloga služite kao odličan primjer. Svi sudionici programa bili su uključeni u cijeli proces – od formiranja i analize stanja pa do same izgradnje centara.“

Na panel diskusiji koja se održavala na temu „Kako Europsko jamstvo za djecu prilagoditi djeci: pogledi i perspektive djece“ sudjelovala je Lea Oršuš iz Pribislavca koja je sa svojim timom bila uključena na Upshift radionici koju je provodio UNICEF.

Fotografije: UNICEF/Međimurska županija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.