Večeras Porin uz izravni prijenos od 20,45 sati na Prvom programu Hrvatske televizije

Večeras Porin uz izravni prijenos od 20,45 sati na Prvom programu Hrvatske televizije

Glazbena nagrada Porin ove 2023. godine slavi 30. rođendan. U tom se razdoblju održavao od Dubrovnika do Osijeka, od juga do istoka. Brojna glazbena imena ponosni su dobitnici ove nagrade. PORIN 2023. - 30. dodjela diskografske nagrade.Dodjela jubilarnih Porina bit će večeras, u petak 28. travnja, u Zagrebu, uz izravni prijenos od 20,45 sati na Prvom programu Hrvatske televizijeDrugom programu Hrvatskog radija te preko multimedijske platforme HRTi.  

Je li sve spremno za večerašnji spektakl u Boćarskom domu je provjerila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koju su ondje dočekale pjevačica Mia Dimšić i glavna tajnica Porina Ivana Martinac

Prvi je Porin održan je 1994. godine u Opatiji. Debitantica godine tada je bila Maja Blagdan. Glazbena je to nagrada koja pokriva sve žanrove na hrvatskoj glazbenoj sceni.

- Porin je započeo u ratnom razdoblju kad nam je trebalo neko svjetlo na kraju tunela i glazba je bila to svjetlo. Osnivači nagrade, Hrvatska radiotelevizijaHrvatska glazbena unija Hrvatsko društvo skladatelja, odlučili su po uzoru na Grammy napraviti glazbenu nagradu. Tako je sve krenulo i mislim da mogu biti ponosni na to što su napravili, ocijenio je Davor Drezga.Tri desetljeća nije malo vremena, pa se Porin svake godine prilagođava:
- I s kategorijama pratimo glazbenu scenu i prilagođavamo se, trudimo se sve popratiti, rekla je Ivana Martinac.
Na prvom Porinu Oliver je sa "Cesaricom" osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti, a Radojka Šverko bila je prva nagrađena za vokalnu izvedbu. 
Ove godine Porin će se dodijeliti u 37 kategorija:

- Znalo je biti i 50 kategorija što je možda bilo malo previše. Neke kategorije se pojavljuju svake dvije godine, a u zadnjih nekoliko godina smo uveli kategorije hip-hopa i elektronike. Neke kategorije preskočimo ako nema dovoljno prijava, ali ove godine to nije problem, imali smo ih preko dvije tisuće, napomenula je Ivana Martinac. Brojni su glazbenici ostavili svoj trag i za to su nagrađeni Porinom, a puno se toga događa i u pozadini, iza kulisa što gledatelj ne vide:

- Nije bilo nekih većih skandala. Nedavno su me neki mediji zvali da im pričam o skandalima, ali nije bilo nekakvih velikih skandala, tvrdi Ivana Martinac.U 30 godina Porin je prošao cijelu Hrvatsku, dodjele su se održavale u deset gradova:

- Od Dubrovnika, preko Rijeke, pa sve do Osijeka... Bio je u svim gradovima koji su mogli ponuditi infrastrukturnu mogućnost održavanja Porina su bili domaćini. Sjajno je kod manjih gradova to sto svi žive Porin, taj se 'šušur' se više osjeti nego u velikom gradu poput Zagreba. Naravno, i Zagreb nas je jako lijepo ugostio, i to na više lokacija, tako da se svugdje osjećamo ugodno, komentirao je Drezga.

Čim završi ovogodišnji Porin već kreću pripreme za sljedeći jer ta se svečanost priprema godinu dana.

HRT

 
 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.