Europski akt o slobodi medija i Nagrada Europa - ponedjeljak 8.svibnja u 10 sati - HND

Europski akt o slobodi medija i Nagrada Europa - ponedjeljak 8.svibnja u 10 sati - HND

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj poziva Vas na panel „Europski akt o slobodi medija“ koji će se održati u ponedjeljak, 8. svibnja u 10 sati u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu.O mjerama i mehanizmima koje predviđa novi europski zakon raspravljat će:  Nives Zvonarić, načelnica Sektora za medije u Ministarstvu kulture i medija, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND)
Vesna Alaburić, odvjetnica za medijsko pravo,  Panel moderira Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Uvodno će se okupljenima obratiti Maja Ljubić Kutnjak (Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj) i Andrea Čović Vidović (Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj). Nakon rasprave, u 11 sati Hrvatsko novinarsko društvo organizira svečanu dodjelu „Nagrade Europa“, priznanja za najuspješnija ostvarenja u području praćenja europskih tema. Nagrada Europa dodjeljuje se prvi put ove godine, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije.

Dolazak potvrdite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Više informacija
Europskim aktom o slobodi medija nastoji se osigurati lakše prekogranično djelovanje medija na zajedničkom EU tržištu te ojačati njihova neovisnost i pluralizam. Predložena uredba stoga uključuje mjere za transparentnost vlasništva, reguliranje državnog oglašavanja, zaštitu od političkog uplitanja u uredničke odluke i rješavanje pitanja koncentracije medija. Komisija je prijedlog Europskog akta o slobodi medija predstavila u rujnu 2022., a Europski parlament i države članice sada rade na odgovoru, odnosno svojim stajalištima. U Parlamentu je za izvještaj zadužena predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Sabine Verheyen (EPP, Njemačka) koja je prvi nacrt predstavila 31. ožujka. Očekuje se da će u Parlamentu postupak biti završen u rujnu ove godine, nakon čega mogu početi pregovori s Vijećem o konačnoj verziji.
Nagrada Europa
Nagrada Europa Hrvatskog novinarskog društva priznanje je za najuspješnije medijske radove iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana. Laureati se biraju u 4 kategorije: za pisano, internetsko, radijsko i televizijsko novinarstvo. Nagrada se simbolično prvi put dodjeljuje u 2023. godini, kada Hrvatska obilježava 10. godišnjicu EU članstva. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj žele dodatno valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim pristupom europskim temama, doprinose afirmaciji EU vrijednosti i temeljnih sloboda te boljem razumijevanju europskih javnih politika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.