Ove subote u Čakovcu - Zagledaj se u sunce

Ove subote u Čakovcu - Zagledaj se u sunce

Zelena energetska zadruga (ZEZ), Astronomsko društvo VEGA i Grad Čakovec pozivaju građane na edukativni događaj “Zagledaj se u Sunce”, u subotu 17. lipnja na Trgu Republike i u Zgradi Scheier.

Kroz predavanja, demonstraciju rada solarnog sustava, ali i mogućnost da uz pomoć posebnog teleskopa iskuse promatranje Sunca, građani će na ovom događaju naučiti više o solarnoj energiji.

“Interes građana za solarnom energijom je izrazito porastao, no u razumijevanju mogućnosti koje nudi uglavnom su prepušteni sebi. Događaj “Zagledaj se u Sunce” omogućuje im da o tome nauče više na interaktivan način i uz podršku stručnjaka, kao i da se upoznaju s digitalnim sadržajima pomoću kojih mogu dodatno produbiti svoja znanja i vještine u području solarne energije”, ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ).

“Zagledaj se u Sunce” započet će aktivnostima na Trgu Republike koje će građanima omogućiti da popiju kavu kuhanu uz pomoć solarnog sustava, gledaju u Sunce kroz poseban teleskop, testiranju znanje o solarnoj energiji kroz digitalni tečaj Solarna pismenost i savjetuju se o realizaciji solarne elektrane na vlastitom krovu. Paralelno s ovim aktivnostima, u Zgradi Scheier će stručni tim Zelene energetske zadruge i Astronomskog društva VEGA održati predavanje o Suncu, solarnoj energiji i zračenju te postupku realizacije i korištenju solarnih elektrana u obiteljskim kućama.

Događaj “Zagledaj se u Sunce” dio je niza aktivnosti projekta “SOL4ALL – Community-Led Solarization” kojima Zelena energetska zadruga uz podršku Google.org-a doprinosi povećanju znanja i vještina građana u području solarne energije. Događaj je ujedno dio projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” u sklopu kojeg Grad Čakovec na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ postavlja svoju prvu solarnu elektranu na javnom objektu.

“Dugoročno, želimo dati doprinos povećanju korištenja ogromnog potencijala solarne energije u Hrvatskoj, ali i potaknuti građane na daljnju edukaciju i korištenje prilika za zapošljavanje na brzorastućem tržištu solarne energije”, istaknuli su organizatori.

Pozivaju se svi građani zainteresirani za predavanja u sklopu događaja da se predbilježe za sudjelovanje putem obrasca https://forms.gle/PmV5XntrLeSfGmmm6

 Program događaja “Zagledaj se u Sunce”

· 09:00 – 13:00 Sunčani dnevni boravak – Trg Republike

o Promatranje Sunca kroz posebni solarni teleskop

o Demonstracija mobilnog solarnog sustava i upoznavanje sa komponentama solarne elektrane

o Testiranje znanja o solarnoj energiji kroz tečaj Solarna pismenost

o Izrada okvirnog izračuna investicije u vlastitu solarnu elektranu

o Solarna kava

· 10:30 – 11:30 Predavanje Astronomskog društva VEGA o solarnoj energiji, zračenju i Suncu – Zgrada Scheier

· 11:30 – Podjela potvrda o polaganju tečaja Solarna pismenost

· 12:00 – 13:30 Predavanje Zelene energetske zadruge “Kako do vlastite solarne elektrane?” – Zgrada Scheier

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.