Otkrivena spomen-ploča posvećena Nikoli VII. Zrinskom i utvrdi koju je podigao u Novom Zrinu

Otkrivena spomen-ploča posvećena Nikoli VII. Zrinskom i utvrdi koju je podigao u Novom Zrinu

U povodu30 godina djelovanja i razvoja Međimurske županije, 20. obljetnice postojanja Zrinske garde, 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 400. godišnjice rođenja graditelja utvrde Novi Zrin, danas je na mjestu na kojem je hrvatski ban Nikola VII Zrinski Čakovečki prije 362. godine izgradio obrambenu utvrdu, svečano otkrivena spomen-ploča.

Natpis na spomen-ploči istaknut je na tri jezika – hrvatskom, mađarskom i engleskom – simbolizirajući europsku povijest čije stranice su ispisali i pripadnici najsnažnije hrvatske velikaške obitelji – Zrinski.

Spomen-ploča podsjetnik je na slavnu prošlost plemićke obitelji Zrinski koju Međimurje čuva u povijesnoj riznici, te je upravo iz toga razloga Županija u suradnji sa Zrinskom gardom Čakovec, Družbom Braće Hrvatskoga zmaja i Maticom hrvatskom Ogranak Čakovec te uz podršku prijatelja iz Mađarske postavila spomen-ploču. U postavljanju spomenika pomogli su stručnjaci Nacionalnog povijesnog instituta u Budimpešti, Općina Őrtilos kao i članovi Hrvatske manjinske samouprave u Murakeresturu.

„Ovo mjesto simbolizira povijest, kulturu i prijateljstvo hrvatskog i mađarskog naroda. Danas otkrivanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikanima i trenucima koji su imali veliko značenje u ovom dijelu Europe u 17. stoljeću,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako je značaj ove utvrde opisan u knjizi „Utvrda Novi Zrin“ koju je napisao akademik Dragutin Feletar a koja je prevedena i na mađarski jezik. „Naša dva naroda povezali su Zrinski, te je prije nekoliko dana na inicijativu Županije službeno promijenjen naziv mosta na rijeci Muri koja spaja Hrvatsku i Mađarsku – dvije države članice Europske unije. Danas se taj most službeno zove „Most Zrinskih“.

Ova spomen-ploča nije podsjetnik samo na zajedničku povijesnu baštinu nego je i putokaz koji nas usmjerava na zajedničke i trajne vrijednosti suradnje i pomoći koje nam omogućavaju daljnji razvoj i napredak, i to ne samo u kulturnim nego i društvenim te gospodarskim područjima“, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel te istaknuo kako povijesna baština spaja dva susjedna naroda i dvije susjedne europske države koje su se nekad zajednički odupirale velikoj i moćnoj Otomanskoj sili.

O značaju postavljenog spomenika svjedoči velik broj okupljenih koji su nazočili svečanosti, svečanosti su nazočili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, izaslanik ministra vanjskih europskih poslova, državni tajnik Zdenko Lucić, izaslanik ministrice kulture i medija, ravnatelj Državnog arhiva Štrigova Jurica Cesar, generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, svećenik župe Goričan Josip Drvoderić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Zoran Turk, predstavnici Družbe Braće Hrvatskoga zmaja, ravnatelj Nacionalnog povijesnog instituta u Budimpešti Móczár Gábor, načelnica Općine Őrtilos Zita Kelei, te brojni predstavnici županije i općina s mađarske strane.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.