Ministar obrane s hrvatskim vojnicima u Litvi: HV aktivno pridonosi očuvanju svjetskog mira

Ministar obrane s hrvatskim vojnicima u Litvi: HV aktivno pridonosi očuvanju svjetskog mira

Ministar Banožić i ministar Grlić Radman zahvalili su Hrvatskoj vojsci što svojim djelovanjem doprinose sigurnosti čitavog euroatlantskog prostora

Ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak 11. srpnja 2023. godine posjetili su pripadnike 3. hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi.

Riječ je o drugom posjetu ministra Banožića pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta koji od siječnja ove godine sudjeluje u provedbi aktivnosti NATO multinacionalne borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke.

U obraćanju pripadnicama i pripadnicima 3. HRVCON-a, ministar Banožić zahvalio je pripadnicima na predanom angažmanu u prijateljskoj Republici Litvi istaknuvši kako se tijekom drugog posjeta 3. HRVCON-u ponovo uvjerio kako predstavljaju nezamjenjivu snagu ove NATO borbene skupine.

„Vaš doprinos za sigurnost čitavog euroatlantskog prostora je nemjerljivo važan, kako ovdje na sjeveru Europe, tako i u Hrvatskoj“, rekao je ministar istaknuvši važnost pripadnika Hrvatske vojske u kontekstu doprinosa Republike Hrvatske za UN, NATO i EU misije, operacije i aktivnosti čime pokazujemo da smo pouzdana saveznica koja odgovorno pridonosi svjetskom miru, sigurnosti i stabilnosti.

„Iz razgovora sa zapovjednikom borbene grupe ponovo smo se mogli uvjeriti kako su pripadnici Hrvatske vojske i u ovdje u Litvi uspješno izvršili sve zadaće koje su se pred njih postavile te kako je upravo razmjena iskustava i znanja ključ uspješnosti ove NATO aktivnosti“, rekao je ministar obrane i dodao kako kroz suradnju s kolegama iz savezničkih država, prenose znanja, vještine i vrijednosti baštinjene od hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

U kontekstu doprinosa svjetskom miru, sigurnosti i stabilnosti s posebnim naglaskom na Jugoistočnu Europu, ministar Banožić je naglasio kako će Hrvatska sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske u ovakvim aktivnostima nastaviti pridonositi odvraćanju potencijalnih prijetnji.

„Hrvatski vojnici stoje ponosno, rame uz rame s ostalim pripadnicima oružanih snaga znatno većih vojnih sila“, zaključio je Banožić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pohvalio je angažman pripadnika 3. hrvatskog kontingenta u Litvi rekavši kako se dolaskom u posjet HRVCON-u, uoči početka NATO summita na kojemu sudjeluje s ministrom obrane Banožićem, odaje poštovanje hrvatskim pripadnicima i cijeloj borbenoj grupi te njihovom angažmanu u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi.

U sklopu posjeta 3. HRVCON-u, ministri Banožić i Grlić-Radman su u vojnoj bazi Rukla razgovarali s pripadnicima NATO multinacionalne borbene skupine, kao i s načelnikom stožera Mehanzirane brigade „Iron Wolf“ litavskih oružanih snaga pukovnikom Dariusom Meiljūnasijem u okviru koje djeluje NATO borbena skupina i zapovjednikom Borbene grupe eFP BG LTU pukovnikom Larsom Neitzelom.

Također, ministri su zapalili svijeću kod spomen obilježja preminulim pripadnicima eFP BG LTU, pripadniku OS RH Mariju Pavišiću i pripadniku njemačkih oružanih snaga Adrianu Rohnu.

Poveznica na fotografije: https://www.flickr.com/photos/morh-hr/albums/72177720309697914

Foto: 3. HRVCON/A. Brkić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.