Alkar Ivo Zorica pobjedom u pripetavanju na 308. izdanju Sinjske alke postao najtrofejniji živući alkar u povijesti te viteške igre

Alkar Ivo Zorica pobjedom u pripetavanju na 308. izdanju Sinjske alke postao najtrofejniji živući alkar u povijesti te viteške igre

Alkar Ivo Zorica pobjedom u pripetavanju na 308. izdanju Sinjske alke postao najtrofejniji živući alkar u povijesti te viteške igre. Kao i svake godine Alka je privukla gotovo desetak tisuća posjetitelja iz svih dijelova svijeta, a tradicionalno, u Sinju se okupio i državni vrh, izvijestio je HRT.

- Ivo Zorica je slavodobitnik 308. Sinjske alke. 38. godišnjak iz Hrvaca u pripetavanju s Tinom Radanovićem s 9 punata osvojio je ovogodišnju Alku. Smatraju ga jednim od najtrofejnijih kopljanika u Alci, a treba kazati da mu je ovo druga Alka - prije dvije godine također je bio slavodobitnik.Isto tako treba kazati da su svi ovi momci, kopljanici bili sjajni ovdje na terenu, a ne treba zaboraviti da 20 godina nije se sručila ovakva kiša na Sinj kao što je bila danas. Ovdje je zapravo trkalište vrlo zahtjevno i bilo je zaista puno blata, tako da zaista čestitka svima. Treba kazati da su i alkari vrlo ponosni na internacionalizaciju Alke. Ove godine su se predstavili u Beču, do godine će to biti u Ženevi, a sve kako bi zapravo ovu svoju igru koja je pod zaštitom UNESCO-a predstavili cijelom svijetu. U Sinju je bila zaista sjajna atmosfera, ljudi iz svih dijelova svijeta došli su danas u Sinj, javila je Šilović.
 Predsjedniku Republike Hrvatske i pokrovitelju 308. Sinjske alke Zoranu Milanoviću na nedjeljnom prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke.
Na poziv predsjednika Milanovića, gošća ovogodišnje Sinjske alke je mađarska predsjednica Katlin Novak kojoj je također u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke. Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.
- Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština, rekao je Jukić. On je istaknuo kako je Sinska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču. Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinjska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi. 
Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

U Alkarskim dvorima nakratko su se sreli predsjednik Republike i premijer te se međusobno rukovali, a taj je prizor izazvao veliku pozornost nazočnih. Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i ministri Tomislav Medved, Oleg Butković, Branko Bačić, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković, Šime Erlić, Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.