Premijer na 308. sinjskoj alci - Posebno mi je bilo drago da smo podržali posjet alkara Badenu i Beču

Premijer na 308. sinjskoj alci - Posebno mi je bilo drago da smo podržali posjet alkara Badenu i Beču

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s članovima Vlade nazočio  je 308. Sinjskoj alci. U izjavi uoči Alke kazao je da je to dio naše tradicije, baštine i kulture koja se održala u kontinuitetu, izrazivši zadovoljstvo što Vlada podržava sve aktivnosti. "Posebno mi je bilo drago da smo podržali posjet alkara u Badenu i Beču", poručio je. Komentirao je i druge aktualne događaje te poručio da je on potpisao odluku o imenovanju ravnatelja VSOA-e i očekuje da to učini i predsjednik Republike. Rekao je da su alkari spremni i u formi, premda su uvjeti jako loši. Svima je poželio uspjeh. "Neka najbolji pobijedi", poručio je, dodavši da se nakon jučerašnje velike kiše danas trkalište obnavlja kako bi uvjeti bili što bolji.
Što se tiče privođenja HOS-ovca uoči Oluje rekao je da je to posao policije, a ne Vlade. 
Plenković je poručio da Vlada pomaže Sinj kao i svaki drugi hrvatski grad, općinu ili županiju. "Zahvaljujući Vladi ovdje imamo Veteranski centar, vratili smo hrvatsku vojsku u Sinj, radi se aglomeracija, izgradili su se rotori, ulaže se u drugu infrastrukturu", nabrojao je premijer te zaključio da će ljudi prepoznati tko radi, a tko prikuplja jeftine poene. 

Na pitanje jesu li zatoplili odnosi s predsjednikom Milanovićem rekao je kako se uvijek kulturno pozdrave na Oluji i na Alci. “Hoće li on potpisati odluku o VSOA-i? To je na njemu. Što se nas tiče, mi smo usuglasili prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e. Rok gospodinu koji trenutno koordinira te nužne minimalne poslove istječe 10. kolovoza. Ja sam svoj dio papira potpisao, očekujem da i predsjednik Republike to napravi. Bilo bi važno jer se mora sazvati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Četiri su radna dana, od sutra do četvrtka, i mislim da će to biti u redu", ocijenio je Plenković. 
Upitan hoće li se "u paketu" imenovati na još neka mjesta u sustavu Oružanih snaga, premijer je pojasnio da postoje dvije skupine imenovanja, a jedino je odluka o imenovanju ravnatelja VSOA-e vezana za predsjednika Republike i predsjednika Vlade.

"Sva ostala imenovanja koja su u sustavu Oružanih snaga Republike Hrvatske idu po sasvim drugoj proceduri. Rješavaju se na razini koja s premijerom i Vladom nema veza, nego s ministrom obrane", rekao je, pojasnivši da načelnik Glavnog stožera da prijedlog, ministar obrane suglasnost, a predsjednik Republike potpiše odluku. 
Dodao je da se, u svih sedam godina otkako je premijer, te odluke nisu donosile na Vladi, niti se on bavio tim odlukama. 
"Za mene je samo bitna VSOA. Sve drugo, paralelno će se riješiti bez ikakvih problema", ocijenio je te poručio da 90 posto tih imenovanja stoji na potpisu kod predsjednika Republike već jako dugo.

Na novinarski upit ponovio je da postoji zakonska procedura. "Vezivanje ravnatelja VSOA-e s bilo kojom odlukom o imenovanju unutar Oružanih snaga za nas ne postoji", naglasio je. 

Premijer je najavio  telefonsku sjednicu na kojoj će odlučiti o pomoći Sloveniji. "U razgovoru s premijerom Golobom u petak, ja sam mu načelno izrazio spremnost da pomognemo i oni su danas zatražili pomoć", pojasnio je, dodavši da će Hrvatska vojska u Sloveniju uputiti jedan helikopter koji će im pomoći u prijevozu barijera. "Nastojat ćemo pomoći našoj susjednoj Sloveniji u oporavku od ovih strašnih poplava koje je prouzročilo olujno nevrijeme", poručio je.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.