U subotu, 2. rujna, u zapadnom grabištu na Starom gradu, održat će se prva Likovna kolonija „Varaždinski purgar“

U subotu, 2. rujna, u zapadnom grabištu na Starom gradu, održat će se prva Likovna kolonija „Varaždinski purgar“

U palači Patačić danas, predstavljen je novi kulturni projekt udruge Varaždinska građanska garda. Riječ je o prvoj likovnoj koloniji pod nazivom „Varaždinski purgar“ koja će biti održana u subotu, 2. rujna 2023. godine u zapadnom grabištu na Starom gradu.

Projekt je zamišljen kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada. Dvorac Stari grad savršena je kulisa i motiv koji će se naći na platnima likovnih umjetnika koji će sudjelovati u likovnoj koloniji. Projekt su osmislile Marija Vuković i Vesna Loparić, članice udruge te organizatorice kolonije, a uz njih su program likovne kolonije medijima su prezentirali i Dražen Loparić, tajnik udruge VGG. U likovnoj koloniji početkom rujna svoj dolazak je potvrdilo više od 50 likovnih umjetnika iz cijele Hrvatske, a posebno veseli i uključivanje domaćih umjetnika. Osim vizualno atraktivnog dvorca Stari grad, sudionici će kao motiv za svoje radove zasigurno iskoristiti i prisustvo Dama u povijesnim haljinama i Varaždinskih purgara koji će sudjelovati u samom programu kolonije. Sve u svemu jedan novi, zanimljivi i turističko atraktivni događaj s kojim želimo doprinijeti razvoju i daljnjem promicanju kulturnih sadržaja u gradu Varaždinu. – istaknula je organizatorica kolonije Marija Vuković  

 Nakon likovne kolonije bit će organizirana izložba radova ostvarenih na likovnoj koloniji, a potom i donatorska večer na kojoj će se ti isti radovi moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se, u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim služba te Parkovima d.d., postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to naših aktivnosti humanitarnog karaktera s kojima se udruga intenzivno bavi kroz  svoj rad. – kazala je Vesna Loparić, organizatorica kolonije.

 Inicijativu o organizaciji prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ podržali su Grad Varaždin,  Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da podrže te da se pridruže ovom događaju koji će biti održan kod dvorca Stari grad u subotu, 2. rujna u jutarnjim satima od 8 do 14 sati.

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.